In het Zuid-Brabantse Boxtel zijn dierenactivisten maandag 13 mei een varkensstal binnengedrongen. Ruim 100 personen van de actiegroep 'Activism On The Road' hebben de stal sinds het middaguur bezet gehouden. Om 22:00 uur hebben de politie en Mobiele Eenheid (ME) de activisten uit de stal gehaald en afgevoerd.
De politie heeft enkele tientallen actievoerders gearresteerd; zij wilden het terrein niet verlaten of wilden zich niet legitimeren. De actievoerders die hun identiteitsbewijs wel hebben getoond, zijn niet aangehouden. De boeren die met trekkers (voor een tegenprotest) naar het varkensbedrijf waren gekomen, zijn rond 22:00 uur vertrokken. Daarmee kwam er tevens een einde aan de 10 uur durende bezetting.
In een persverklaring laat de politie weten bewust niet eerder te hebben ingegrepen, omdat er gezocht werd naar een voor iedereen aanvaardbare oplossing. "Zonder dat het welzijn van de boer, de dieren en de activisten in het gevaar komt", zo luidt de verklaring. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels aangekondigd alle demonstranten te gaan vervolgen.
Boeren kwam massaal in protest tegen de activisten; zo reisden tientallen boeren af naar de stal in Boxtel om de gedupeerde boer te steunen en om extra druk te zetten op de activisten. Op Twitter is onder meer te zien dat de auto's van de activisten op de kop zijn gerold. Ook waren er een aantal ludieke acties, zo werd bij de stal volop gebarbecued.
Felle kritiek
Op Twitter uiten verschillende personen felle kritiek op de stalinbraak. Zo noemt Kamerlid Jaco Geurts (CDA) het volstrekt ontoelaatbaar. Ook Linda Jansen, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), neemt dergelijke bewoordingen in de mond en spreekt eveneens van een respectloze actie. Onder #Boxtel voeren de dierenactivisten, de boeren en de burgers een felle discussie met elkaar.
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) keurt de actie via haar social media ook af: "Dit is een van de bedrijven die ons voorziet in ons dagelijkse voedsel. Dat moeten zij kunnen doen zónder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden. Dit is onacceptabel."
'Gevaar voor volksgezondheid'
Wim Bens, de voorzitter van ZLTO, laakt de actie en noemt het een gevaar voor de volksgezondheid. Volgens hem veroorzaken de stalinbraken grote ongerustheid bij de leden-varkenshouders van de belangenorganisatie. Marc Calon, de voorzitter van LTO Nederland, zegt tegen De Telegraaf het onacceptabel te vinden dat de politie niet snel en adequaat opgetreden heeft tegen het stalterreur. "En dan gaat de politie onderhandelen? Dat is de wereld op zijn kop!", foetert Calon.
De land- en tuinbouworganisatie meent dat de actievoerders geen enkel recht hebben om zich ongevraagd de toegang te verschaffen tot stallen. Bovendien bestaat het risico dat ze allerlei ziekten meeslepen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10882451/dierenactivisten-bezetten-brabantse-varkensstal]Dierenactivisten bezetten Brabantse varkensstal[/url]