Het aantal varkens in China holt achteruit, zo blijkt uit de meest recente telling van het Chinese ministerie van Landbouw. Wat betekent dit voor de varkensmarkt?
De zeugenstapel in het land daalde in diezelfde periode zelfs met bijna 20%. China slacht op jaarbasis ongeveer 700 miljoen varkens, waardoor een procentuele daling van deze omvang dus zwaar weegt.
Afrikaanse varkenspest
Het aantal varkens in China toont duidelijk een dalende trend, want bij telling in februari werden ook al zo'n 5% minder dieren geteld, vergeleken met afgelopen januari. Het landbouwministerie baseert deze uitkomst op basis van tellingen in 400 'counties' (Chinese regio's) verspreid over het land.
De reden voor de krimp zijn de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in diverse productieregio’s in het land. Het aantal meldingen staat officieel op 112, maar er zijn geluiden dat het werkelijke aantal veel hoger is. De uitbraken leidden aanvankelijk tot een overschot op de Chinese markt, omdat veel producenten massaal varkens aanboden. Dit verklaart ook de krimp in de varkensstapel.
Ondertussen is dit overschot omgeslagen in krapte, met stijgende prijzen tot gevolg. De marktontwikkeling werkt volgens diverse Chinese analisten juist krapte in de hand, omdat producenten nu varkens vasthouden en zinspelen op verdere prijsstijgingen.
Gevolgen merkbaar in Europa
Ook de Europese vleesexporteurs maken melding van een toenemende Chinese vraag naar varkensvlees. Ook op de Europese varkensmarkt legt dit de krapte bloot. Mede hierdoor steeg de DCA Beursprijs 2.0 met €0,05 tot €1,37 per kilo. De laatste keer dat deze verhoging op de borden stond, was meer dan een half jaar geleden.