De Duitse varkensvleesproductie krimpt over 2019 naar het laagste punt in 10 jaar tijd. Althans, dit is de verwachting van marktonderzoeksbureau Thünen Instituut. De daling is een gevolg van lege slachthaken.
De varkensvleesproductie in Duitsland toonde in de afgelopen jaren een stijgende trend, maar het keerpunt is nu bereikt. Zo werden er in 2018 al minder varkens geslacht dan in het jaar daarvoor, en de verwachting is dat de dalende trend ook in de komende jaren doorzet.
Minder varkens betekent minder slachtingen
De onderzoekers van het instituut verwachten dat het slachtcijfer in 2019 met 1,8% terugloopt tot 55,7 miljoen. Bij gelijkblijvende slachtgewichten daalt de varkensvleesproductie in dezelfde orde van grootte (tot zo'n 5,26 miljoen ton), waarmee deze op het laagste niveau sinds 2009 uit zou komen.
De verwachting is niet uit de lucht gegrepen, want de varkensstapel toont een krimp. Zo telde Duitsland afgelopen november 4,1% minder varkens (26,4 miljoen). Bovendien zijn veel Duitse varkenshouders van plan om de komende jaren te stoppen, wat betekent dat de Duitse slachterijen met een lagere bezettingsgraad genoegen moeten nemen. In de praktijk komt dit er op neer dat de slachthaken soms leeg blijven.
De onderzoekers gaan er niet van uit dat de daling wordt gecompenseerd met extra aanvoer van levende varkens uit Nederland of andere Europese landen. Het dalende aantal slachtingen komt in de eerste weken van dit jaar ook al tot uiting in de statistieken. In de eerste 7 weken van 2019 zijn in Duitsland 6.573.273 varkens geslacht, wat een krimp van 3,7% is ten opzichte van 2018.
Consumptie daalt ook
Naast de dalende productiecijfers, prognosticeren de onderzoekers een teruglopende vleesconsumptie onder de Duitsers. Zij verwachten dat de consumptie met 1,1% daalt tot 4,05 miljoen ton. Dit betekent dat iedere Duitser dit jaar 0,5 kilo varkensvlees minder eet. De gemiddelde Duitser eet daarmee ruim 35 kilo varkensvlees per jaar, waar dat 10 jaar geleden nog bijna 40 kilo was.