Rabobank maakt in het rapport: 'China Food & Agribusiness monthly, outlook 2019' bekend dat de uitbraak van Afrikaanse varkenspest een zeer grote impact gaat hebben op de Chinese varkensimport. De verwachting is dat de import met 50% kan stijgen.
Sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest zijn in China meer dan 100 gevallen gerapporteerd. Het virus verspreidt zich in een behoorlijk tempo door het land en het lijkt ook op financieel gebied een grote impact te gaan hebben.
De grote voorraden van ingevroren vlees en lagere consumptie zijn aan het begin van 2019 de oorzaken van de lage Chinese varkensprijs. Toch verwacht Rabobank dat er na het eerste kwartaal van 2019 een groot tekort aan varkensvlees ontstaat, wat een flinke prijsstijging tot gevolg gaat hebben.
Sterke groei van de import
Als er daadwerkelijk een tekort ontstaat, is China genoodzaakt om meer varkensvlees te importeren. De mate daarvan is volledig afhankelijk van de consumptie en productie, welke naar verwachting verder zullen dalen door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest.
Rabobank meldt in haar rapport dat de importcijfers van 2016 overtroffen kunnen worden. Dit betekent dat de import dit jaar behoorlijk moet gaan toenemen, vergeleken met 2018. In het jaar 2016 importeerde China een recordvolume van 2,1 miljoen ton varkensvlees, terwijl de import in 2018 uitkwam op 1,8 miljoen ton. Of dit scenario ook echt uitkomt, moet de komende maanden blijken.
Nederland kan profiteren
Uit het rapport van Rabobank kan tevens geconcludeerd worden dat de Nederlandse varkenshouders mogelijk profijt hebben van de huidige ontwikkelingen in China. Wanneer de import daadwerkelijk op het niveau van 2016 uitkomt, is een prijsstijging van de Nederlandse varkensprijs waarschijnlijk.
In 2016 steeg de varkensprijs ook als gevolg van een hoge Chinese import. Op het hoogtepunt (eind september) noteerde de varkensprijs van Vion toen €1,68 per kilo. Dit is €0,27 per kilo meer dan in dezelfde periode in 2018.