Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft op verzoek van Stichting Agri Facts (STAF) een rectificatie gedaan in 1 van haar publicaties over de vleesconsumptie en de gevolgen daarvan op het klimaat. Daarentegen zijn niet alle verzoeken van STAF gehonoreerd.
Eerder gaf het PBL aan dat een halvering van de vleesconsumptie in de Europese Unie de totale broeikasgasuitstoot in Europa met 25% tot 40% zou verlagen. Echter, het PBL geeft nu aan dat het hier gaat om 25% tot 40% van de 'landbouwgerelateerde' uitstoot, in plaats van de totale uitstoot.
Broeikasgasuitstoot
Ook is toegevoegd dat de landbouwsector verantwoordelijk is voor circa 9% van de broeikasgasuitstoot in Europa. Dit betekent dat de halvering van de vleesconsumptie goed is voor een afname van 2,5% tot 4% van de totale uitstoot, waar het PBL eerder nog sprak over 25% tot 40%. Dit heeft het onderzoeksbureau inmiddels dan ook aangepast.
Mieke Berkers, de woordvoerder van het PBL, laat weten dat de genoemde punten voortkwamen uit fouten in de vertaling. "De originele publicatie van het PBL is namelijk in het Engels geschreven. Daarin stond dit wel juist vermeld."
Niet alles gehonoreerd
John Spithoven, de voorzitter van STAF, is niet tevreden met dit resultaat. "We hebben 3 punten aangekaart en daarvan is slechts 1 gerectificeerd. Ons bestuur zal maandag 17 december vergaderen om te kijken wat we verder gaan en kunnen doen."
Bij de eerste van de 2 punten die niet gerectificeerd zijn, zegt STAF dat het aandeel van de veehouderij in het totale klimaatvraagstuk in 2004 zo'n 5% tot 6% van het totaal bedroeg. Het PBL ontkracht dit en beweert dat in 2004 circa 9% van de uitstoot door de landbouwsector veroorzaakt is (80% veeteelt). Het PBL meldt daarnaast dat 11% van de CO2-equivalenten uit de landbouw komt. Die stijging is een gevolg van een daling in de uitstoot in de andere sectoren.
Vertekenend beeld
Daarbij beweert STAF dat het PBL een vertekenend beeld creëert met een grafiek over de broeikasemissies; hierbij wordt vanaf 1995 gemeten. Het PBL zegt echter dat deze grafiek niet vertekenend is. Door een verschil in het noteren van de broeikasemissies was het PBL genoodzaakt oudere data om te rekenen. Hoe ouder de data, hoe groter de kans op fouten, zo was de stelling. Dat is dan ook de reden dat de grafiek tot 1995 gaat.
Klik hier voor de brief van het PBL aan STAF.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10880791/pbl-rectificeert-na-verzoek-van-staf]PBL rectificeert na verzoek van STAF[/url]