Pali Group

Nieuws Toekomstvisie Rabobank

Varkenshouderij staat aan vooravond van leegloop

12 Oktober 2018 - Wouter Baan - 3 reacties

Veel varkenshouders in Nederland staan voor een belangrijke keuze: stoppen, consolideren of uitbreiden. Rabobank denkt dat het gros van de ondernemers de handdoek in de ring gooit, waardoor het aantal varkenshouders in 2030 geslonken is van 3.500 tot circa 1.000.

De verwachting beschrijft de bank in de 'Varkensstudie 2018: Nederlandse Varkenshouderij van de toekomst'. Vooral de komende 5 jaar voorziet de bank veel stoppers. De reden is de verscherpte wet- en regelgeving in de provincie Noord-Brabant en de stoppersregeling in 2020. Daarbij is 66% van de varkenshouders boven de 50 en hebben zij vaak geen opvolger.

Ook de varkensstapel gaat waarschijnlijk krimpen, als gevolg van de 'warme sanering van de varkenshouderij'. De bank verwacht dat de overheid 5% van de beschikbare varkensrechten uit de markt neemt.

Maatschappelijke kloof dichten
Voor de ondernemers die doorgaan, ligt volgens de bank een belangrijke uitdaging weggelegd: het dichten van de kloof met de maatschappij. Zo moeten er oplossingen komen voor geuroverlast, fijnstofuitstoot en het mestoverschot. De strenge regelgeving heeft ook voordelen. Zo hebben de moderne productiesystemen de varkenshouderij technisch naar de koploperspositie op wereldniveau geholpen.

Rabobank voorziet dan ook bestaansrecht voor de blijvers. Het varken is volgens de bank het 'ultieme' kringloopdier, die in staat is reststromen om te zetten in hoogwaardige eiwitten. De mest kan de bodemvruchtbaarheid in Nederland vergroten. Deze aspecten sluiten naadloos aan op de Landbouwvisie van Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Flexibele ondernemers gevraagd
In de toekomst wordt van varkenshouders meer flexibiliteit verlangt. Ook worden ketensamenwerking en maatschappelijke transparantie steeds belangrijker. Daarbij moeten varkenshouders meebewegen om de klimaatdoelstellingen te behalen.

Het hebben van een financiële buffer is tot slot een vereiste. Daarmee lijkt de bank aan te willen geven dat de ‘varkenscyclus’ ook de komende jaren van kracht blijft.

In de varkensanalyse van 2018 staat een interview met Koen van Bergen, sectorspecialist bij Rabobank. Daarin gaat Van Bergen uitgebreider in op dit onderwerp. Klik hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
jan 10 12 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10880201/varkenshouderij-staat-aan-vooravond-van-leegloop]Varkenshouderij staat aan vooravond van leegloop [/url]
Toch maar ontschotten dan?
Melkveehouder 14 Oktober 2018
Niet ontschotten!!!
Liever krimpen en betere prijs
speklap 14 Oktober 2018
dat ontschotten is zo gek nog niet want wat varkensrechten nu nog opbrengen kun je niet lang van met pensioen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Aviko en Rabobank gaan telers financieel steunen

Nieuws Financieel

Rabobank ziet agrarische kredietaanvragen groeien

Nieuws Melk

Liquiditeit blijft uitdaging op melkveebedrijf

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden