De zeugenstapel in veel grote productielanden toont een krimp. In Europa valt op dat er vooral minder drachtige zeugen zijn. In China heeft een jaar met slechte prijzen een behoorlijk gat in de productie geslagen.
Het aantal zeugen in de EU-13 daalde met 0,9% tot 10,1 miljoen, zo blijkt uit de mei/juni-telling van Eurostat. De varkensstapel toont wel een groei en is met 1,7% gegroeid tot 126,8 miljoen varkens. In deze 13 landen zijn, met uitzondering van Frankrijk, alle grote productielanden inbegrepen.
Meer varkens
De groei van de varkensstapel wordt aangejaagd door landen als Spanje, Denemarken en Polen. De varkenspopulatie in Spanje neemt afstand van die in Duitsland. Het aantal varkens in Spanje plust met 5,2% tot 30,1 miljoen, terwijl de populatie in Duitsland met 1% kromp tot 26,8 miljoen. Ook Deense varkensstapel behoort tot de groeiers en plust met ruim 3% tot 12,8 miljoen. Dit geldt ook voor Polen waar het aantal varkens met 4,2% toenam tot 11,8 miljoen.
De groei in Nederland (+0,9% tot 12,5 miljoen) valt vrij bescheiden uit. De groei van de populatie in België (+1,5% tot 6,1 miljoen) groeit procentueel gezien harder. In het Verenigd Koninkrijk is de varkensstapel met 1,2% gegroeid tot 5,02 miljoen.
Minder drachtige zeugen
De stelregel die Wageningen Economic Research (WUR) hanteert, is dat een krimp van 2% voor stabilisatie in biggenproductie zorgt. Dit vanwege de toenemende zeugenproductiviteit in een aantal Europese landen.
Op basis van het aantal drachtige zeugen ligt een productieafvlakking voor de hand. Het aantal drachtige zeugen toont een krimp van 2% tot 6,9 miljoen. Opvallend is de krimp (-3,2% tot 1,67 drachtige zeugen) in Spanje. In Duitsland zijn 2,4% minder drachtige zeugen, waarmee het totaal uitkomt op 1,36 miljoen. Het aantal drachtige zeugen is met 1% gedaald tot 700.000.
Zowel Spanje als Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor Nederland. De krimp biedt op papier ruimte voor extra afzet. Tegelijkertijd groeide het aantal drachtige zeugen in Denemarken met zo'n 3% tot 793.000. De Denen zijn, qua biggenexport, een geduchte concurrent.
China toont daling
In China is het aantal zeugen in 1 jaar tijd met 4,8% gedaald, zo blijkt uit de telling van augustus van het Chinese ministerie van Landbouw. De daling is een gevolg van een periode met slechte prijzen. Daarbij hebben relatief veel 'backyard-farmers' de handdoek in de ring gegooid. Het effect van Afrikaanse varkenspest is in deze telling zeer gering, omdat de dierziekte pas recent is geconstateerd.
De Chinese varkensstapel noteerde in augustus een min van 2,4%, ten opzichte van 1 jaar eerder. Vergeleken met de maand juli was sprake van een daling van 0,3%. Het Chinese landbouwministerie geeft geen exacte dieraantallen weer.