Het is snikheet en dat brengt uitdagingen met zich mee voor vee-transporteurs en slachterijen. Wanneer de temperatuur oploopt tot 35 graden Celsius, mag er geen transport meer plaatsvinden. Dat er minder geslacht wordt, is daarom onoverkomelijk.
Vanwege de tropische temperaturen is het hitteprotocol van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van kracht. Slachterijen hanteren daarbovenop soms nog extra maatregelen.
Minder slachten
Zo worden er op de locaties van Vion in Groenlo en Apeldoorn tot maximaal 13:00 uur varkens aangeleverd. Een woordvoerder laat weten dat de tijdslimieten op deze locaties niet veel afwijken van de normale omstandigheden. Op de locatie in Boxtel is dat anders. Daar wordt doorgaans ook in de middag aangevoerd. Dezer dagen vindt daar tussen 15:00 en 18:00 uur geen aanvoer plaatst. Hoewel Vion er alles aan zegt te doen om de planning niet in de war te sturen, is het niet te voorkomen dat er minder wordt geslacht op een dag als vandaag.
Het afwijken van de planning is voor de grote slachterijen een behoorlijke uitdaging. Deze bedrijven hanteren vaak meerdere shifts per dag en hebben daar de aanvoer en personele bezetting op ingericht. De kleinere slachterijen kunnen de planning doorgaans gemakkelijker aanpassen. Wel is het zo dat het aanbod terugloopt, vanwege de groeivertraging bij vleesvarkens.
Ook voor handelaren en transporteurs is de planning een uitdaging. Vanaf 35 graden Celsius is veetransport namelijk verboden. De NVWA ziet hierop toe en kan boetes uitdelen. Ook ziet de instantie toe hoe de varkens van de wagen komen. De aantallen per wagen terugschroeven is geen vereiste, maar kan tijdens warme dagen bevorderlijk werken voor het dierwelzijn. Het is de verantwoordelijkheid van de transporteur om hiermee om te gaan.
Tijdelijke verkoeling
In het weekend laten de temperaturen in Nederland tijdelijk een daling zien, zo wijzen verwachtingen uit. Daarna wordt het weer warmer, al is niet de verwachting dat het kwik opnieuw ver boven de 30 graden Celsius uitstijgt. Instanties als de NVWA, COV en Vee & Logistiek hebben regelmatig overleg om de omstandigheden te bespreken en standpunten op elkaar af te stemmen, zo laten woordvoerders weten.