In de maand dat China een importheffing op varkensvlees uit de Verenigde Staten (VS) lanceerde, realiseerde de Amerikaanse varkensexport toch een recordvolume. Het onderstreept het belang wat de VS op de wereldmarkt heeft.
De Amerikaanse varkenssector exporteerde in april 230.049 ton, een plus van 13% vergeleken met dezelfde periode in 2017. Dat blijkt uit cijfers van het USMEF (het Amerikaanse bureau voor de vleesexport). Ook de onderliggende waarde steeg (+13% tot $584 miljoen). In de eerste 4 maanden van het jaar exporteerde de VS per saldo 866.000 ton, een plus van 4% vergeleken met dezelfde periode in 2017.
Mexico: belangrijkste afnemer
Mexico was in de maand april opnieuw de belangrijkste afzetmarkt. Vergeleken met 1 jaar eerder steeg de afzet met 4% tot 66.136 ton. Het USMEF spreekt van stabiele volumes. Het is nog maar de vraag of dit in de komende maanden zo blijft, gezien Mexico recentelijk aangaf de import van Amerikaans varkensvlees met 20% te belasten.
Over de impact van deze maatregelen lopen de meningen uiteen. Volgens Amerikaanse economen is Amerikaans varkensvlees (ook met een heffing) nog altijd goedkoper dan het varkensvlees wat Mexico zelf produceert. Dit omdat de kostprijs van Amerikaanse varkenshouders zo’n 40% lager is, dan die van de concullega’s in Mexico.
Dit neemt echter niet weg dat Europese exporteurs kansen zien op de Mexicaanse afzetmarkt. Ook Mexico zelf gooide al een lijntje uit naar Europese exporteurs. Het maakt de Amerikaanse afzetmogelijkheden er in elk geval niet groter op.
Zuid-Koreaanse vraag is 'booming'
Als er gekeken wordt naar de onderliggende waarde, dan is Japan de belangrijkste afzetmarkt. Dit volume (25.650 ton in april) was tevens nagenoeg gelijk aan dezelfde maand in 2017. Echter, vergeleken met maart was sprake van een daling. In Zuid-Korea boekt de Amerikaanse varkensexport ongekende volumewinsten. In maart verscheepte de VS bijna 20.000 ton varkensvlees naar Korea, een plus van maar liefst 62% vergeleken met 1 jaar eerder. Deze exportstroom loopt het hele jaar al goed.
Verliezen in China
Vergeleken met 1 jaar eerder kromp de export naar China/Hongkong in april met 14% tot 41.567 ton. Deze krimp is vooral een gevolg van de afzwakkende Chinese vraag en (nog) niet zozeer van de importheffingen die China die maand invoerde op Amerikaans varkensvlees. Het USMEF verwacht dat de Chinese heffingen vanaf mei wel terug te zien zijn in de exportcijfers.
In april werd per saldo 30% van de Amerikaanse varkensvleesproductie geëxporteerd. In de maanden daarvoor lag dit percentage nabij de 25%. Het geeft aan dat het exportbelang toeneemt, terwijl de afzetmogelijkheden in China en Mexico juist vervagen. Het verkleint de kans op een nieuw exportrecord.