China wil ruim 120 Amerikaanse producten belasten met een importheffing. Dit als reactie op de heffingen die de Verenigde Staten (VS) gaat hanteren op staal en aluminium. Een heffing van 25% op varkensvlees staat ook op dat lijstje, al gaat deze maatregel niet per direct in.
Mede-auteur is Anne Jan Doorn
De Chinese vergelding kwam kort nadat de VS 22 maart aankondigde heffingen te willen voeren op een reeks aan Chinese staalproducten: van lucht- en ruimtevaart tot machines. In totaal gaat het 128 Amerikaanse producten met een gezamenlijk exportwaarde van $60 miljard. De heffingen gaan niet allemaal tegelijkertijd in, omdat China met gematigde tegenreacties wil beginnen.
Heffing op varkensvlees
Zo houdt China de heffing op varkensvlees, soja, fruit en ethanol nog achter hand. Echter, als de houding van de VS niet indamt, worden deze heffingen alsnog ingezet. Circa 25% van de Chinese varkensvleesimport komt uit de VS. Andersom zijn de belangen groter; in januari verscheepte de VS 44.824 ton varkensvlees (ruim 20% van de totale export) naar China en Hongkong. Een Chinese importheffing op varkensvlees komt zeer ongelegen, gezien de Amerikaanse varkensstapel snel groeit.
De Chinese tegenmaatregel is slecht nieuws voor het aandeel van WH Group, het grootste vleesverwerkingsbedrijf ter wereld; de waarde daalde namelijk met 8%. De koers van Chinese vleesbedrijven steeg juist expliciet. Zo pluste de koers van Hunan New Wellfull met 10%, terwijl de koers van Muyuan Foods met zo’n 5% aantrok. Op financiële markten is de angst voor een handelsoorlog in ieder geval wel toegeslagen. Wereldwijd gingen de beurzen donderdag 22 maart flink omlaag.
Europa buitengesloten
Waarschijnlijk raakt de Europese Unie niet verzeild in de Amerikaanse staaloorlog. De Amerikaanse president Donald Trump besloot namelijk om de invoering van de importtarieven te pauzeren voor de landen waarmee de VS onderhandelt. Naast de Europese Unie worden ook Argentinië, Brazilië, Zuid-Korea en Australië voorlopig uitgezonderd van hogere heffingen.
Sam Allen, algemeen directeur van John Deere, maakt zich wel zorgen. Niet alleen over de directe gevolgen van de heffingen op staal en aluminium, maar vooral ook over de reactie vanuit China met betrekking tot de heffingen op verschillende landbouwproducten. "Als China niet langer sojabonen uit de VS koopt, dan kan dat heel slecht zijn voor onze klanten."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.