Inside: Varkensmarkt

Waarom China hier de varkensprijs drukt

20 Maart 2018 - Wouter Baan

De afzet in China is de stang waaraan de Europese varkensprijzen zich de afgelopen jaren optrokken. Ook de Nederlandse varkensexport leunt sterk op de Chinese vraag, maar die levert ineens fors in; zowel in waarde als volume. Hoe komt dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese varkenssector verscheepte in de maand januari gezamenlijk 325.692 ton, 5,4% minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Wat opvalt is dat de dalende trend in China doorzet. China importeerde afgelopen januari 122.439 ton, maar liefst 22% minder dan in dezelfde maand 1 jaar eerder; toen werd 156.954 ton geëxporteerd.

De Europese lidstaten exporteerden in 2017 1.371.000 ton naar China. Het volume, afkomstig uit Nederland, bedroeg zo’n 173.000 ton. Daarmee heeft Nederland circa 12% van het Europese marktaandeel in China in handen. Van de totale Nederlandse varkensvleesproductie over 2017 (1.453.000 ton) ging circa 12% richting China. Dit geeft aan hoe belangrijk de Chinese afzetmarkt is; vooral voor de verwaarding van bijproducten.

Somber vooruitzicht
De afzetpotentie van Europees varkensvlees in China begint echter te vervagen. Volgens Europese slachterijen staan de volumes niet zozeer onder druk, maar is vooral de prijs een heikel punt. Exporteurs laten weten dat China alleen contracten wil sluiten op flink lagere niveaus.

Dit heeft te maken met de Chinese varkensprijs, die fors onder druk staat. Deze heeft sinds eind januari fors ingeleverd; in luttele weken daalde de varkensprijs met 18% tot 12,65 Renminbi (€1,62) per kilo levend gewicht. Op het hoogtepunt van de varkensprijspiek in China (juni 2016) prijkte de notering nog op €2,82 per kilo.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De varkensprijs daalde sinds januari met 22%. 

De dalende varkensprijs is een gevolg van extra aanbod en van de tegenvallende vleesconsumptie. Chinese slachterijen hebben zodoende hun slachtplannen naar beneden toe bijgesteld, waardoor het aanbod oploopt. Naar verluidt zijn veel Chinese vleesvarkenshouders door de prijsdaling in de problemen gekomen. De verwachting van Chinese analisten is dat de varkensprijs voorlopig onder druk blijft staan; wel lijkt de ergste correctie achter de rug.

Voor de prijsontwikkeling van de Europese varkensprijzen is dit geen gunstig signaal. Zeker niet omdat de Chinese volumes in de afgelopen jaren fors zijn toegenomen, waardoor de belangen groot zijn. Daarbij is de Verenigde Staten (VS) een geduchte concurrent op de Chinese markt en komt daar meer aanbod los. De prijscorrectie van de Nederlandse varkensprijs moet volgens slachterijen dan ook vooral in het kader van de ontwikkelingen in China worden gezien.

Compensatie en kanttekening
Een positieve kanttekening is dat de krimp in China wordt gecompenseerd door extra afzet in Japan, Zuid-Korea en opvallend genoeg ook de VS. De afzet naar Japan steeg in januari met 17% tot ruim 36.000 ton, terwijl de Zuid-Koreaanse afzet zelfs met 29% toenam tot 31.600 ton. De grootste procentuele stijging (+50%) komt uit de VS, waar 14.400 ton varkensvlees naar toe werd verscheept.

Overigens verdienen de rode exportcijfers van China over januari (-5,4% tot 325.600 ton) een kanttekening. Vergeleken met 2017 verscheepte Europa inderdaad minder varkensvlees. Echter, vergeleken met de jaren daarvoor ligt het volume daar nog altijd aanzienlijk boven. Toen rijkte de afzet in die maand namelijk nooit boven de 300.000 ton. Wel kan geconcludeerd worden dat de Chinese steun voor de Europese varkensmarkt afbrokkelt. 

DCA-Kennissessie
Kom maandagavond 26 maart naar een kennissessie in Arnhem over de DCA BestPigletPrice en de DCA Beursprijs 2.0. Tijdens deze avond spreekt Jean-Marie van Oort (directeur Topigs Norsvin) onder meer over de trends in genetica. Edwin Burgers (directeur DCA Groep) heeft de leiding over deze avond. Meld u hier aan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden