Inside: Varkensmarkt

Gaat ontwikkeling varkenssector China te snel?

8 Februari 2018 - Kimberly Bakker

De Chinese varkenssector schakelt steeds sneller over op moderne en grootschalige varkensbedrijven. Een voorbeeld daarvan is de onlangs opgezette varkenshouderij in Xinguangan (wat tussen Nanning en Hongkong ligt). Maar gaat deze omschakeling niet veel te snel?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De locatie in Xinguangan zal 73 hectare groot zijn en moet tegen het einde van het jaar ruim 10.000 zeugen houden. Jaarlijks moeten die dan 280.000 biggen of 20.000 ton varkensvlees produceren. Een project dat zelfs voor Amerikaanse begrippen behoorlijk groot is.

Niet het enige project
Het project in Xinguangan is een van de vele grootschalige projecten die dit jaar in China worden opgezet. Het land wil af van de 'kleine familiebedrijven', waarbij de varkensstal in de achtertuin staat. In plaats daarvan moeten er geautomatiseerde, intensieve en moderne varkenshouderijen worden opgezet, die vergelijkbaar zijn met die in de Verenigde Staten.

Sommige analisten verwachten dat China dit jaar enkele honderden bedrijven gaat opzetten. Het aantal zeugen zal in elk van deze stallen tussen de 5.000 en 8.000 stuks komen te liggen. Deze ontwikkeling (van grotere landbouwbedrijven) zet de deur naar een meer geavanceerde markt open. Om daarop in te spelen, heeft China eerder deze week (week 6) een varkenscontract goedgekeurd om boeren te helpen bij het indekken van prijsrisico's.

(Tekst gaat verder onder de foto)Verwachting is dat China dit jaar enkele honderden varkensbedrijven wil opzetten.

Twijfels over omschakeling
Echter, er zijn wel degelijk twijfels over de snelheid waarmee China van eeuwenoude tradities overschakelt op een geavanceerde industriële productie. Dit omdat er in China een tekort is aan ervaren medewerkers en omdat er een hoog risico is op ziekten. "De industrialisatie is nog nooit zo groot geweest", laat Martin Jensen van Carthage & MHJ Agritech Consulting weten aan Channel News Asia. Dit bedrijf beheert een aantal grootschalige boerderijen in China.

De keuze voor deze ontwikkeling wordt gemaakt, omdat de 'kleine familiebedrijven' niet kunnen voldoen aan de nieuwe milieunormen. Grootschalige, moderne varkensbedrijven zijn daar een oplossing voor. Met behulp van nieuwe methoden en genetica kan de productiviteit verhoogd worden en kunnen de kosten verminderd worden. Experts laten weten dat die verhoogde productiviteit de volatiliteit van de varkensprijzen in China zal temmen, de voedselveiligheidsnormen zal verhogen en zal bijdragen om het milieu te verbeteren.

Op de lange termijn zou het de positie van de Chinese varkensvleesproducenten op de internationale markt kunnen verbeteren. Dit omdat zij dan kunnen concurreren op het gebied van kwaliteit, prijs en voedselveiligheidsstandaarden. "Naarmate het aantal grote bedrijven toeneemt, zullen de voedselveiligheidsstandaarden hoger worden en zullen de kosten dalen. Daarmee zal het concurrentievermogen van China toenemen en is de kans groot dat het land de exportmarkt betreedt", laat Fang Shijun, hoofdonderzoeker bij onderzoeksbureau Huitong Data, weten aan Channel News Asia.

Nieuw beleid
Het moderniseren van de Chinese varkenssector is een hele onderneming. Meer dan de helft van de bijna 700 miljoen varkens worden geproduceerd op familiebedrijven, welke minder dan 500 varkens per jaar slachten. Hoewel de meeste bedrijven al zijn overgestapt op eiwitrijke voederproducten, blijft een groot deel nog steeds achter bij de westerse bedrijven. Dit komt vooral doordat de kosten voor dit voer hoog liggen, omdat het land afhankelijk is van geïmporteerde sojabonen.

(Tekst gaat verder onder de foto)Een groot deel van de familiebedrijven blijft achter op de westerse varkensbedrijven.

In 2017 werd het beleid op de milieuvervuiling vanuit de landbouwsector geïntensiveerd. Hierdoor moesten honderdduizenden varkensbedrijven hun deuren sluiten. Velen hiervan waren kleine boerderijen, die geen mogelijkheid hadden om afvalverwerkingsbedrijven te bouwen.

Genetica wordt belangrijker
De geïmporteerde genetica dragen ook bij aan de productiviteit. Het land importeerde fokvarkens uit het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten. Deze varkens produceren een hoger aantal biggen per worp. Daarnaast hebben ze meer mager vlees en groeien ze sneller, dan de inheemse rassen.

Genus, dat zijn varkens verkoopt aan bedrijven zoals die in Xinguangan, meldde dat het in 2017 een winststijging zag van 80%. Het gaat daarbij alleen om de Chinese markt. Zo haalde het in 2017 een klant binnen die dit jaar een aantal zeugenbedrijven wil bouwen, waarvoor hij 35.000 jonge zeugen nodig heeft. Dat geeft een duidelijk beeld van de ontwikkeling die momenteel gaande is.

Veel valkuilen
De snelheid waarmee China momenteel aan het omschakelen is, zorgt voor veel potentiële valkuilen. Het voorkomen van ziekten is een grote uitdaging. Ziekten die in andere landen al lang zijn uitgeroeid, willen in China nog weleens voorkomen. Daarnaast is het risico op besmetting hoger wegens het grote aantal dieren dat in de nabijheid van de bevolking leeft. Zodra zo’n dierziekte het bedrijf binnentreedt, kan het honderden dieren doden in slechts enkele dagen.

Het bedrijf in Xinguangan neemt dan ook extreme maatregelen om dierziekten op afstand te houden. Een van deze maatregelen is dat werknemers 48 uur in quarantaine doorbrengen voordat ze de varkenshouderij mogen betreden. Daarbij wonen de werknemers dagen aaneen op de productielocatie, om zodoende niet buiten de werkplaats besmet te kunnen raken.

Eerder werd het tekort aan geschoolde werknemers al genoemd. Dit is misschien wel de grootste valkuil voor het land. "De meeste medewerkers op het bedrijf in Xinguangan zijn afgestudeerd van de universiteit, maar toch is het besef van diergezondheid laag", zo laat Hong Haozhou, dierenarts bij Carthage & MHJ Agritech, weten aan Channel News Asia.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden