5 vragen aan Paul Jansen

'Nette vergoeding voor deelnemers ROK'

19 September 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 7 reacties

De Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) ging op 1 september van start. Het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij (OBV) hield donderdag 14 september een informatieavond over de inhoud van de regeling. Paul Jansen, directeur van het OBV, licht de avond en de regeling verder toe.

Hoe is de informatieavond volgens u verlopen?
"De avond is, naar mijn idee, prima verlopen. Er waren zo'n 40 specialisten aanwezig. Dit waren voornamelijk adviseurs op het gebied van Ruimtelijke Ordening en Milieu en accountants. Doordat zij op de hoogte waren van de inhoud van de regeling, kon er een inhoudelijke discussie plaatsvinden. Het was een constructieve avond. Ook kwamen er veel vragen vanuit de zaal, een deel daarvan ging over de vergoeding."

De deelnemers ontvangen een nette vergoeding

Vindt u niet dat de vergoeding te mager is?
"Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Het is uiteraard geen gigantische vergoeding, maar de deelnemers ontvangen wel een nette vergoeding. Momenteel is de varkensprijs hoog, maar we moeten ons ook realiseren dat dit straks lager is. De vergoeding is gebaseerd op de afschrijvingen (3 jaar) op 1 locatie en op KWIN-normen (handboek Kwantitatieve Informatie Veehouderij)."

"Bedrijven die recent flink hebben geïnvesteerd, zullen hier niet mee uit de voeten kunnen. Echter, voor bedrijven die al een tijd niet meer stevig hebben geïnvesteerd, zal deze vergoeding wel passend zijn. Het zou voor iedere varkenshouder goed zijn om eens kritisch te kijken naar de locatie, de ontwikkelingen voor de toekomst en de hoogte van de investeringen om te blijven zitten op de huidige locatie. Daarbij moet men denken aan de ontwikkelingen in Brabant en wat het rendement op die locaties is. Veehouders moeten dit goed op een rij zetten, pas dan ontstaat een reëel perspectief."

Heeft de situatie in Brabant invloed op deze regeling? En kunnen de regelingen worden gecombineerd?
"De beide regelingen staan los van elkaar. De Regeling Omgevingskwaliteit heeft de focus op ruimtelijke kwaliteit, het verplaatsen van de productie van A naar B. De productie moet weggehaald worden op plekken waar boer en burger elkaar in de weg zitten. De Brabantse plannen richten zich veel meer op het milieu en op het totale plaatje van de provincie. De 2 regelingen zitten elkaar niet in de weg. Als de regeling van stalderen gestapeld kan worden, dan versterkt dit het effect van beide regelingen. Hierover zijn we nog in overleg met de provincie."

Er zijn echt geen uitzonderingen mogelijk

Kunnen er uitzonderingen worden gemaakt op de regeling?
"Nee, dit zijn de regels en daar moeten de veehouders het mee doen. De adviseurs willen nog weleens op zoek gaan naar de grenzen (omtrent wat wel/niet kan), maar hier zijn echt geen uitzonderingen mogelijk. De uitvoering van de regeling zal door een accountant worden gecontroleerd. Bij de toewijzing wordt geen rekening gehouden met de verschillende eisen van de gemeenten. Daarnaast wordt er gerekend met bekende rekenmethoden en -tabellen. Voor iedereen zijn deze gelijk en inzichtelijk. Het OBV gaat niet over de bestemming van de locaties na beëindiging. Dat is een zaak tussen de provincies en de boer."

Welke rol ziet u, in de toekomst, nog weggelegd voor het OBV?
"Aan het begin van 2018 start het tweede deel van de regeling, namelijk het opnieuw uitvoeren van de vrijgekomen rechten. In november worden de voorwaarden hiervan bekendgemaakt. De uitgifte zal, naar verwachting, in de loop van 2019 zijn afgerond. Als deze pilot aanslaat, zal er mogelijk meer geld komen voor een vervolg van de regeling."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
Ronnie 19 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10875918/nette-vergoeding-voor-deelnemers-rok][/url]
Nette vergoeding?? Heb ik toch vraagtekens bij.
Hoezo zal het in de toekomst minder worden? Pieken en dalen zullen elkaar opvolgen, maar de consumptie wereldwijd gaat door volgens de FAO.
Abonnee
rollade 19 September 2017
hij zegt dat de varkensprijs hoog is, ik denk dat hij de biggenprijs bedoelt. ( maar dat is natuurlijk ook een varken.....)

want gezien de kostprijs, is volgens mij de varkensprijs helemaal niet hoog.
Varkenshouder 19 September 2017
Met kleine vervallen schuurtjes zal het net een beetje gaan, maar was beter om uitruil mogelijk te maken met fosfaatrechten, volgens artikel boerderij toch al gauw 400 euro per varkensrecht, al lijkt me toe als je huidige fosfaathandel bekijkt met handel op ca. 200 a 225 euro voor 1 kg P, dus zo'n 8000-10000 euro per koe, en met de factor 1 op 10 dan zelfs 800-1000 euro per varkensrecht, al zal de handel dan door groter aanbod wel lager worden.
Dus beter vasthouden de varkensrechten dan nu aanbieden voor een appel en een ei
Twijfelaar 19 September 2017
Af laten schepen met een schijntje, als je bovenstaande leest voorlopig maar vasthouden, snap niet dat sommige hier nog in meegaan met deze RUK oh sorry ROK
vanplateringen 19 September 2017
Er waren een 40 specialisten aanwezig....... Specialisten in: hoe kloppen we de laatste euro's uit de laatste kleine boertjes z'n zakken.
van de berg 19 September 2017
ben benieuwd of hij zelf ook voor een schijntje deze functie doet
of kun je alleen domme boertjes afschepen met een fooi onder het motto de prijzen zijn nu hoog maar ze worden ook weer lager dus nu niet zeuren
voorts heb ik begrepen dat deze regeling niet samen gaat met rood voor rood in Brabant
dus je vergunning inleveren en met de gebouwen blijf je zitten dacht het nie
xx 19 September 2017
Misschien heb ik het niet helemaal begrepen, maar volgens mij is het echt voor niemand interessant. Hooguit voor de stoppersregeling, maar die mogen weer niet meedoen.
john 19 September 2017
Misschien zijn er ook wel bedrijven die op de thuislocatie ongelukkig zitten en willen verkassen naar een bestaand bedrijf met betere mogelijkheden en minder overlast voor de omgeving. Die rechten zal je toch meteen weer moeten kopen dan maar je krijgt toch een mooie verhuispremie en vergoeding om de stallen te slopen en zo meerwaarde voor het huis wat overblijft te creëren. De verkoper van de locatie met mogelijkheden komt er dan goed mee weg en iedereen is gelukkig.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden