De Regeling Omgevingskwaliteit is op vrijdag 1 september van start gegaan. De productierechten die daarbij beschikbaar komen, zijn alleen overdraagbaar tussen varkenshouders. Moeten deze rechten verhandelbaar worden tussen de verschillende sectoren? CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik vindt van wel.
Wat is uw standpunt omtrent de uitruil van de productierechten tussen de verschillende sectoren?
"De uitwisselbaarheid van varkensrechten zou opgerekt moeten worden door de rechten niet alleen binnen de varkenshouderij uit te wisselen. De varkenshouders zouden de rechten ook moeten kunnen uitwisselen met de melkveehouderij en de pluimveesector. Op die manier wordt een comfortabele oplossing geboden voor de gehele sector en niet enkel voor die bedrijven die het geluk hebben om geselecteerd te worden voor de Regeling Omgevingskwaliteit."
Waarom bent u voorstander van uitruil?
"Het aantal varkenshouders zal met pakweg 50% dalen van 4.400 nu naar 2.000 binnen 3 tot 8 jaar, aldus voorzitter Uri Rosenthal van de regiegroep Vitale Varkenshouderij. Om de grote groep stoppers zonder een grote restschuld achter te laten, moeten ook de pluimveehouders en de melkveehouders de kans krijgen om de dierrechten van varkenshouders over te nemen. Daarmee zijn niet alleen de varkenshouders geholpen, maar ook de andere sectoren. Zelf heb ik altijd gepleit voor het familiebedrijf met zelfbeschikkingsrecht en niet voor de bedrijven die door opschaling aan het infuus van een voerleverancier of slachthuis zitten."
Werkt uitruil niet prijsopdrijvend?
"Hier wil ik niet over speculeren. Laat de markt zijn werk maar doen. Tegenstanders zeggen altijd dat de rechten veel te duur worden en dat daarmee hun kostprijs wordt verhoogd. Vele gezonde bedrijven in mijn omgeving, (ook de bedrijven met meer dan 10.000 varkens) hebben het aantal rechten onder hun bedrijf zitten. Hoe komt het dan dat de tegenstanders dat niet hebben? Daarnaast is een stal niets waard, qua onderpand. Rechten die op alle dierniveaus uitwisselbaar zijn, kunnen wel een vaste waarde hebben. Overwaarde van de rechten zou gebruikt kunnen worden om als blijver verder te innoveren."
De varkenssector is tegen de uitruil, omdat zij vrezen het onderspit te delven. Hoe ziet u dat?
"Is het de varkenssector of is het de mengvoerindustrie die tegen is, die bang is hun volume in tonnen te zien verdwijnen? De varkenssector is onderdeel van de totale veehouderij in Nederland, waarbij je te maken hebt met financiële, sociale en milieutechnische afwegingen. Varkenshouders die tegen zijn, hebben kansen genoeg gehad om rechten onder het bedrijf te krijgen en hebben er zelf voor gekozen op eigen verantwoording rechteloos te blijven."
Onder welke voorwaarden zou uitruil moeten plaats vinden?
"Daar zijn veel variaties in mogelijk. Alle sectoren zouden hiervoor input kunnen geven. Alle ins en outs van de regeling die de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij voorstelt zijn nog niet bekend. Laten we dat even afwachten en niet onder hun duiven schieten."
Mede-auteur: Esther de Snoo
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10875795/productierechten-moeten-uitwisselbaar-worden][/url]
Ja John die redenering snap ik ook niet helemaal. Piet bedoelt denk ik: het is beter voor mij als rechten uitgewisseld kunnen worden...Een koeienboer die stopt heeft naast rechten ook nog hectares grond te koop. Dat is pas win-win(-win).
Ik zou liever de varkensrechten 10% generiek korten dan 10% verkopen aan de melkveehouderij.. gewoon minder mest betaald zich vanzelf terug.
Vooropgesteld: ik ben tegen omwisselen om eerder genoemde refenen.Ik lees hier allemaal reacties van mensen die het enorm goed met stoppers voor hebben (omdat ze zelf stopper zijn?). Dan wil ik voorstellen dat als we toch gaan uitwisselen dan compenseren we met de meerwaarde van de rechten de varkenshouders die de afgelopen 3 jaar hun rechten verkocht hebben. Want waarom zou wen stopper in 2018 bijv 5x zoveel moeten krijgen dan een stopper in 2017?
laat de melkveehouders hun eigen problemen maar oplossen, dit mag niet ten koste van de groeiende varkenshouders gaan.
stel de melkveehouderij mag varkensrechten overnemen maar de methaanproductie mag niet toenemen, hoeveel varkensrechten moeten ze dan overnemen om een koe extra te houden?