Varkenshouders kennen verschillende bedrijfssituaties. In deze zomerserie vertellen een aantal van hen hoe zij kijken naar de uitwerking van de huidige wet- en regelgeving, en hoe ze daar de komende jaren binnen hun bedrijfsvoering mee denken om te gaan. Ditmaal is het woord aan biologisch varkenshouder André Boerrigter (58) uit Kerkenveld.
Hoe heeft uw bedrijf zich de afgelopen jaren ontwikkeld?
"We hebben recent besloten om te schakelen van een gangbaar vleesvarkensbedrijf met 1.200 vleesvarkensplaatsen, naar een biologisch en gesloten varkensbedrijf met 80 fokzeugen en 760 vleesvarkens. Dit besluit is genomen nadat de ammoniakeisen in het 'Besluit Emissiearme Huisvesting' bekend werden. Die dwongen ons tot aanschaf van een luchtwasser. Het was de keus tussen stoppen of fors investeren in een bedrijf met een lage rentabiliteit."
"Biologisch voedsel is in opkomst en qua prijsvorming biedt het betere perspectieven om investeringen te doen. Ik ben me gaan verdiepen in de biologische varkenssector en raakte onder de indruk van de passie van biologische boeren, de natuurlijkere manier van werken, maar ook de prijsvorming. Daarop besloot ik de stap te wagen. In oktober worden de eerste vleesvarkens afgeleverd bij mijn verwerker."
Hoe heeft u de afzet geregeld?
"Via mijn vaste tussenpersoon (Handelshuis Schuttert) kwam ik in contact met Meat Friends, een slachterij met vestigingen in Best, Roosendaal en Beilen. Er zijn vaste prijsafspraken gemaakt voor een periode van 5 jaar. Ook omdat mijn financier, de Triodos Bank, daar op aandrong. Daarmee vlak ik de pieken en dalen in de marktprijs af en is het minder jojoën in de prijsvorming. De biologische vleesvarkens worden afgeleverd op een levend gewicht tussen de 117 en 120 kilo. Ik ontvang 5 jaar lang een prijs die gegarandeerd ruim €2 per kilo hoger ligt dan de marktprijs voor gangbaar varkensvlees. Deze afspraak geeft mij en de bank een stukje zekerheid."
Hoe heeft u het hele proces van omschakelen tot dusverre ervaren?
"Als een openbaring. Het plezier in het ondernemen is helemaal terug. Je staat letterlijk dichter bij je dieren, die je op een natuurlijkere manier houdt waardoor ze sterker en weerbaarder zijn. Het allermooiste vind ik het enthousiasme bij mijn gezin, mijn vrouw Frieda en de 4 kinderen. Toen ik nog gangbaar boerde, was er weinig betrokkenheid. Nu lopen ze alle 6 regelmatig mee en zijn ze volop actief in het bedrijf. Nu constateren we met z’n allen dat het spijtig is dat we deze stap niet eerder hebben gemaakt."
Heeft u veel aanpassingen moeten doen aan het bedrijf?
"We hebben een nieuwe kraam- en opfokstal met 42 hokken neergezet. De oude machineberging is omgebouwd tot ruimte voor dragende zeugen. En de bestaande vleesvarkensstal is ingrijpend verbouwd tot strohokken met voerruimtes en onderkelderde buitenuitlopen. Elk van de in totaal 10 afdelingen met uitloop biedt plaats voor 76 vleesvarkens, wat het totaalaantal varkensplaatsen op 760 stuks brengt. Ook in het kraamhok beschikt elke zeug over een buitenuitloop."
Hoe verwacht en hoopt u dat uw bedrijf er over 5 jaar voorstaat?
"Dan hoop ik uit dit bedrijf een goed inkomen te halen en dat ik dan met recht kan zeggen dat ik toen de goede keus heb gemaakt. En over 15 jaar hoop ik klaar te zijn met aflossen bij de bank. Dan ben ik 73 jaar. Of zich tegen die tijd een opvolger heeft aangediend, weet ik niet. Wat ik wel zeker weet is dat ik met deze stap nu weer een goed verkoopbaar bedrijf heb."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10875707/plezier-van-ondernemen-is-helemaal-terug][/url]