Hoe functioneert een biggennotering het best, bij een flexibele toeslag of strakke basisprijs? De meningen onder de varkenshandelaren lopen hierover behoorlijk uiteen. Waar de één hamert op flexibele toeslagen, ziet de ander daar niets in.
Een Limburgse varkenshandelaar vindt dat de biggennoteringen meer met de marktsituatie mee moeten bewegen. Het systeem achter, bijvoorbeeld de DCA BestPigletPrice (BPP), is zo opgezet dat de toeslagen nooit worden ingewisseld. Daarmee onderscheidt de BPP zich van andere noteringen.
Hier staat dan ook tegenover dat de toeslagen gedurende het jaar flexibeler moeten zijn. Zodoende blijft de relatie tussen vermeerderaar en vleesvarkenshouder gelijk. Het kan niet zo zijn dat een vermeerderaar elk jaar bijvoorbeeld 2% extra toeslag ontvangt, waardoor de toeslagen over 5 jaar volledig zijn scheefgegroeid.
Vleesvarkenshouders de dupe
Een sterk vragende markt in het voorjaar is niet altijd volledig op te vangen in de basisprijs. Andersom, tijdens de zomermaanden, geldt dit principe net zo. Daarom pleit deze handelaar ervoor dat DCA, de coördinator van de BPP, de gedachte achter de notering nog eens duidelijk uiteenzet. Dit met betrekking tot de basisprijs en veranderingen in de procentuele toeslag, in het licht van het niet inwisselen van de koppeltoeslag.
Voor met name de vermeerderaars zal er een andere ‘mindset’ nodig zijn, omdat zij doorgaans gewend zijn dat de toeslagen in het voorjaar iets op kunnen lopen, om vervolgens te blijven staan in het lopende jaar. Volgens de handelaar is dit niet fair tegenover de vleesvarkenshouders.
Wanneer iedereen star blijft vasthouden aan de voorjaarstoeslag, gaat dit uiteindelijk ten koste van de basisprijs en ontstaat er een slappe notering met steeds hogere toeslagen. Daar is niemand bij gebaat. Overigens functioneert een markt met een flexibelere toeslag alleen wanneer dit principe breed gedragen wordt. De BPP is toekomstbestendig bij een strakke notering, waarbij toeslagen kunnen variëren maar niet ingewisseld hoeven worden. Aan de handel de schone taak om te zorgen voor een gelijk speelveld tussen vermeerderaar en vleesvarkenshouder.
Strakke basisprijs
Een andere zuidelijke handelaar vindt juist dat de basisprijs zo strak moet staan dat wildgroei in toeslagen wordt voorkomen. Wanneer de BPP dit voorjaar strakker had gestaan, waren de toeslagen waarschijnlijk minder uit de pas gelopen. Nu bestaat de kans dat collega-handelaren de basisprijs proberen te drukken als compensatie voor de opgelopen toeslagen. Dat kan volgens de handelaar niet de bedoeling zijn.
De maximale toeslag van 18% op de BPP moet ook het maximale zijn. De extreme vraagweken moeten opgevangen worden in de basisnotering. Dit voorkomt dat vleesvarkenshouders het hele jaar worden gestraft. Een feilloze afspiegeling van de markt is volgens de handelaar niet iedere week haalbaar in het noteren van een big. Dit omdat er elk jaar wel onvoorspelbare weken tussen zitten. Zowel voor vermeerderaar als vleesvarkenshouder gaat het uiteindelijk om de gemiddelde prijs over een jaar.