POV roept varkenshouders op

'Kom maar op met die schadeclaims tegen Brabant'

14 Juli 2017 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Varkenshouders in Noord-Brabant kunnen vanaf vandaag (vrijdag 14 juli) schadeclaims indienen tegen de Provincie Noord-Brabant. Hiermee zet de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) - een week nadat Provinciale Staten akkoord ging met het maatregelenpakket zorgvuldige veehouderij - de eerste stap in de juridische procedures.

De schadeclaims zijn niet de enige stappen die worden ondernomen tegen het omstreden besluit van Provinciale Staten. ‘Behalve dat wij de provincie aansprakelijk stellen voor de financiële gevolgen van het besluit, starten wij ook een procedure tegen de wettelijke grondslagen van het besluit’, zegt voorzitter Ingrid Jansen van de POV.

Ook niet-leden opgeroepen
De POV heeft vandaag een voorbeeldbrief online gezet, die gedownload kan worden door alle varkenshouders. ‘Dus ook varkenshouders die nog geen lid zijn van de POV. De financiële gevolgen van het provinciale besluit zijn immers zo groot, dat wij alle varkenshouders de kans willen bieden een schadeclaim in te dienen en het besluit aan te vechten’, licht Jansen toe.

Provincie zet daling veehouders in voor economische ontwikkelingen in andere sectoren. Netto milieuwinst is dus nihil


Niet rechtmatig
POV heeft juristen de maatregelen laten toetsen aan de wet. ‘De maatregelen die in Brabant zijn afgekondigd, zijn niet rechtmatig’, stelt Jansen. De Verordening Ruimte (inclusief de Brabantse Zorgvuldigheidsscore, BZV) en de Verordening natuurbescherming dwingen varkenshouders om aan bovenwettelijke eisen te voldoen en om bovenwettelijke maatregelen te treffen.

"Dit leidt voor hen tot meerkosten, niet alleen ten opzichte van het buitenland, maar ook ten opzichte van collega-varkenshouders in andere provincies. Er is daardoor een ongelijk speelveld en de provincie doorbreekt op die manier op een ongeoorloofde manier de marktordening."

Eisen onwettig
Ook al zouden die verdergaande (bovenwettelijke) maatregelen wel effectief zijn, dan nog is het niet toegestaan om die te eisen, stelt de POV. "De daling die veehouders (op basis van berekeningen) door de maatregelen moeten bereiken, zet de provincie namelijk in als ruimte voor economische ontwikkelingen in andere sectoren. De netto milieuwinst is dus nihil. Een wettelijke grondslag om die maatregelen te eisen, ontbreekt."
Met de aanpassing van de Verordening natuurbescherming wijzigt de provincie bovendien eenzijdig, en daardoor in strijd met de rechtszekerheid, de afspraken die zijn gemaakt in het Convenant stikstof en Natura 2000.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
kleuter 15 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10875197/kom-maar-op-met-die-schadeclaims-tegen-brabant][/url]
Gaat lekker zo..... met por regeling lekker veel beesten....geen rechten willen ......lekker doorknallen want die stomme burgers snappen maar niet hoe geweldig wij zijn.
Pietje precies 15 Juli 2017
Kleuter zo kan ie wel weer. Ben geen veehouder snap waar je zorgen zitten maar de gekozen weg deugt niet, wat niets zegt wat wel en niet wenselijk is.
Ben ervan overtuigd dat er een klimaat geschapen moet worden dat we het over de uitgangspunten eens moeten worden, en in relatie daarmee naar oplossingen moeten werken op een sociaal verantwoorde manier. We zeggen tegen Amsterdam ook niet de biodiversiteit is afgenomen en in de stad heerst een enorme druk van fijn stof dus weg met een deel van de stad zoek het maar uit. O ja we denken na wat we voor jullie kunnen betekenen.
Wielke 16 Juli 2017
Leg die schadeclaim maar bij jullie voormannen met hun grote bedrijven neer.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden