Inside: Varkensmarkt

Amerikaanse varkensprijs ineens sky high

20 Juni 2017 - Wouter Baan

De Amerikaanse varkensprijs is bezig aan een flinke prijsspurt. In minder dan 2 maanden tijd is de Iowa/Minnesota-notering met 57 procent gestegen. De varkensmarkt, aan de andere kant van de oceaan, werkt toe naar een climax op de kalender. De vraag is hoelang deze prijsrally doorzet, want de herfstdip ligt al op de loer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijzen trekken zich momenteel op aan de goede afzetmogelijkheden op de vleesmarkt. In deze periode van het jaar profiteren producenten van een goede interne markt. Onder meer door 4th of july, oftewel Independence Day. De dag waarop de Amerikanen de onafhankelijkheidsverklaring herdenken die op 4 juli 1776 is ondertekend. 

De Iowa/Minnesota-notering noteerde eind vorige week 1,87 dollar per kilo. Dit is een stijging van 69 dollarcent in pakweg 7 weken tijd. Daarmee prijkt de notering op het hoogste niveau sinds november 2014.

Beter dan verwacht
Amerikaanse analisten bestempelen de prijsstijging als beter dan verwacht. De verwachte marge, die slachterijen per geslacht varken maken, ligt omstreeks de 20 dollar. Naast de grote vraag op de interne vleesmarkt worden de varkensprijzen ondersteund door goede exportmogelijkheden. Als de ingezette prijstrend doorzet, kan het een lucratief jaar worden voor de Amerikaanse varkenshouders.

Echter, de vraag is of dit gaat gebeuren. Analisten voorspellen een pittige herfst op de varkensmarkt door een recordhoge varkensstapel. De termijncontracten voor juli, augustus en oktober voorspellen flinke prijsdalingen. Beleggers wordt geadviseerd om "short" te gaan op deze contracten. Oftewel: er wordt vanuit gegaan dat de koersen gaan dalen, en daarom wordt geadviseerd hier een positie op in te nemen.

Analisten voorspellen een pittige herfstdip 

Herfstdip op de loer
In de herfst van 2016 zakte de Iowa/Minnesota-notering onder de grens van 0,90 dollar per kilo. Analisten zeggen dat het niet vreemd is als deze niveaus dit jaar opnieuw genoteerd worden. Dergelijke niveaus betekenen waarschijnlijk dat de Amerikaanse exporteurs met "goedkoop" varkensvlees de wereldmarkt gaan bestormen.

Mexico aan de markt
In april was Mexico de belangrijkste afnemer van Amerikaans varkensvlees met een importvolume van 58,8 duizend ton. Gevolgd door Japan (32,5 duizend ton) en China/HongKong (25,4 duizend ton). Ten opzichte van 2016 daalde de uitvoer naar China/HongKong met 23 procent, een signaal dat China minder volumes opslokt. Tegenover de krimp in China steeg de uitvoer naar Mexico met 12 procent. Daarmee nemen de Mexicanen circa 28 procent van het Amerikaanse exportvolume af. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden