De biggenmarkt toonde al langer enkele haarscheurtjes en die worden steeds zichtbaarder. Voor het eerst sinds de herfst van 2016 kleurt de DCA BestPigletPrice in het rood. De biggen die over zijn, vormen voor veel handelaren een blok aan het been.
Het zijn de biggen op de vrije markt die de druk opvoeren. Binnen vaste koppelingen weten vraag en aanbod elkaar goed te vinden. Echter, de overblijvende koppels groeien met de week. Nederland is gevoeliger voor prijsdruk op de vrije markt, dan dat Duitsland dat is. Duitsland in namelijk een importerend land, terwijl Nederland wekelijks minimaal 120.000 biggen exporteert. Dat de Duitse biggenprijs in week 23 staan bleef op 63 euro is daarom te verklaren. Ook voor deze week (week 24) ligt deze prijs in het verschiet.
Exporteren in plaats van zelf opleggen
Handelaren melden afnemende belangstelling uit Spanje en Polen en een ruimer aanbod van Deense biggen in Europa. Deense vermeerderaars laten hun oren laten hangen voor de prijzen die Duitse vleesvarkenshouders willen betalen. Een aantal gesloten bedrijven in Denemarken prefereren afzet van biggen in Duitsland boven opleg in eigen stallen. Daarom passeren relatief veel Deense biggen de grens met Duitsland. Dit tot grote ergernis van Deense slachterijen.
Het wegvallen van plaatsingsruimte buiten Nederland en een seizoensmatig toenemend aanbod van biggen, maakt dat voor meer biggen afzet gevonden moet worden. Ook binnen vaste koppelingen zijn soms biggen over en die komen vervolgens op de vrije markt. Het is niet zo dat de Nederlandse markt "overvol" zit, maar het valt niet mee om vrije koppels te plaatsen te krijgen. Het is bellen en leuren om uiteindelijk afzet te vinden. Vleesvarkenshouders maken zich in toenemende mate zorgen of zij de dure bigkosten in oktober terugbetaald krijgen, wanneer de varkens naar de slacht gaan.
DCA BestPigletPrice omlaag
De Spaanse biggenprijs is in een paar weken tijd al met enkele euro’s gedaald tot 48 euro. De Vlaamse biggenprijs heeft vorige week ook de richting naar beneden gekozen. Ook de DCA BestPigletPrice ontloopt de toenemende druk niet en daalt met 1 euro tot 58 euro.