Op de brijvoermarkt zijn vraag en aanbod redelijk in evenwicht, terwijl de grondstofkoersen zeker geen prijsopdrijvend effect geven. Behalve bij reststromen uit de aardappelverwerkende industrie zijn er vrij weinig prijsmutaties te bespeuren.
De prijs van aardappelstoomschillen is in de afgelopen weken al 2 keer naar boven toe bijgesteld. De verschillende leveranciers hebben de prijs per procent droge stof met zo'n 20 cent opgeschroefd. Traditiegetrouw worden in deze periode van het jaar veel aardappelen verwerkt. Echter, dit jaar wordt er minder verwerkt. Dat heeft te maken met de krappe oogst in 2016.
Daarbij is er een stevige vraag vanuit de veehouderij. Zeker nu het gras van het land wordt gehaald. Stoomschillen zijn namelijk een populair afdekmiddel voor de kuil. Dat is de reden dat leverancier Duynie de prijs van afdekstoomschillen met 2,50 euro per ton verhoogd.
In de periode eind juni tot half juli hanteren sommige aardappelverwerkers een productiestop en wordt er niet of minder gedraaid. Dit betekent ook dat er dan geen reststromen vrijkomen. Zoals het er nu naar uitziet, vinden de productiestops redelijk na elkaar plaats. Desondanks wordt er vanaf juli tot de nieuwe oogst minder product verwacht. Of de prijs verder aantrekt, zal moeten blijken. Het is in elk geval niet uitgesloten.
Prijsbodem voor biergist?
Leverancier Bonda en Duynie verlaagden begin mei de prijzen van enkele tarwegistconcentraten. Ook de prijs van biergist is dit voorjaar dalende. Doorgaans wordt de bierproductie opgeschroefd in het voorjaar. Naarmate de weken vorderen en de zomer zich aandient, gaan de bierfabrieken terug in productie. Dit betekent dat er vanaf juni minder reststromen vrijkomen. Echter, dat is nu nog niet het geval. Wel is de verwachting dat de prijs biergist de bodem (bijna) heeft bereikt.
Sojaprijs dalende
Een interessant gegeven is dat de sojaprijs weer dalende is, nadat de notering op de CBoT in Chicago in april en begin mei juist stijgende was. De daling is een gevolg van tegenvallende Amerikaanse exportcijfers. Diverse bijproducten, zoals biergist en tarwegistconcentraten, reageren soms op deze grondstof. Of de prijzen gaan meebewegen, is niet waarschijnlijk. Tarwegistconcentraten zijn begin mei al teruggegaan in prijs. Daarbij ligt de productie van protiwanze inmiddels al enkele dagen stil. Leveranciers beschikken in principe over voldoende voorraad om te kunnen leveren, maar het voorkomt voorlopig dat TGC’s kunnen meebewegen met soja. Daarvoor zal (voer)commodity verder moeten dalen.
De verwachte trend voor de korte termijn voor soja is negatief. Met een daling van 1,5 procent werd dinsdag 30 mei een slotkoers 335,38 dollar per ton bereikt. Dit betekent de laagste koers sinds begin april 2016. Wellicht dat de verwachte prijsdaling op termijn wat prijsverlichting op de brijvoermarkt oplevert.