Inside: Varkens & Voer

Best bizar dat varkensprijs omhoog kan

28 April 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

Erg lang duurde de adempauze na Pasen op de varkensmarkt niet. De Duitse varkensprijs heeft woensdag, 26 april, alweer de weg naar boven ingeslagen. Ook de Internetbeurs neemt de benen. Op de vleesmarkt moeten hierdoor concessies worden gedaan. Wat betekent dit voor de DCA Beursprijs 2.0?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de varkensmarkt in Europa in aanloop naar Pasen flink opleefde, hield bijna iedereen rekening met een stand-still inzake het verdere verloop van de varkensprijzen in april. Uitval van slachtdagen en relatief koud weer zouden de noteringen wel enige tijd bedwingen. Echter, niets is minder waar: de slachtplannen zijn groter dan het aanbod toelaat.

Zelfs met uitval van slachtdagen zijn er varkens tekort 

Meer dan speldenprikje
Toen de Internetbeurs vorige week vrijdag met 4 cent pluste, werd sterk getwijfeld of dit genoeg was om de Duitse varkensprijs tot achtervolgen te dwingen. Dit vanwege de hierboven genoemde bezwaren. Achteraf gezien bleek dit een misvatting. Ook met uitval van slachtdagen zijn er varkens tekort. De Internetbeurs van vorige week was dus geen speldenprikje, maar eerder een afkondiging van (een) nieuwe prijsstijging(en).

Slachtingen
In de afgelopen 4 jaar is het slachtcijfer in Duitsland in de eerste week van mei niet boven de 900.000 varkens uitgekomen. Dit laat zien dat Duitse slachterijen het wel degelijk een tandje rustiger aan doen op 1 mei (Dag van de Arbeid). In week 16 verwerkten Duitse slachterijen 895.201 varkens met een gemiddeld gewicht van 97,53 kilo. Ook in week 15 werden er minder varkens geslacht, vanwege Goede Vrijdag. Toch is 2 weken oponthoud en met uitval van een slachtdag op komst, niet genoeg om het aanbod te doen ophopen.

Dat de Duitse varkensprijs woensdagmiddag 26 april vanwege krapte met 3 cent omhoog ging, is eigenlijk best bizar. Met uitzondering van 2016 laat het verleden zien dat stabilisatie vaak het maximaal haalbare is in week 17. De beweging vorig jaar is niet het juiste vergelijkingsmateriaal. De Europese varkensmarkt veerde toen namelijk compleet op vanwege de Chinese vraag. Ook stond de varkensprijs toen relatief laag genoteerd.

Concessies op vleesmarkt
De vleesmarkt in Duitsland komt deze week niet mee met de stijgende varkensprijzen. Dit betekent dat er concessies moeten worden gedaan aan de marges. In Nederland schrijven de schouders zelfs een min van 2 cent. Daartegenover staat wel een plus van 2 cent voor de buiken. Hammen en ruggen noteren onveranderd. Min of meer dezelfde mutaties zijn aannemelijk voor Duitsland. Als de prijsstijging komende week verder doorzet, moet niet vreemd worden opgekeken dat Duitse slachterijen een Hauspreis afkondigen. Dat wordt door sommigen voorspeld. Zeker omdat Tönnies nog altijd niet mag exporteren naar China.

Aspergeseizoen schept verplichtingen 

Het gegeven dat slachterijen de haken gevuld willen hebben, heeft overigens te maken met het aspergeseizoen. De asperges staan op de menukaarten en dat betekent simpelweg dat slachterijen veel leveringsverplichtingen voor hammen hebben uitstaan. Voorraad van grondstof is daarom cruciaal.

Genoeg varkens in Nederland
In Nederland zitten de slachterijen naar eigen zeggen de komende week zo goed als vol en worden er net als deze week varkens doorgeschoven. Vanwege de feestdagen lijkt dit van tijdelijke aard en zal er naar verwachting bij volle slachtweken weer meer balans in de markt gaan komen. Al met al is de Nederlandse markt positief genoeg om de Duitse varkensprijs te volgen. Daarom plust de DCA Beursprijs 2.0 met 3 cent naar 1,71 euro voor de geslachte varkens. Levende varkens plussen 2 cent en komen uit op 1,35 euro per kilo. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden