In de afgelopen jaren kende de Chinese productie een forse krimp. De verwachting is dat deze trend door gaat zetten. Het aangescherpte milieubeleid van de Chinese overheid beheerst de productie, maar zet indirect ook een rem op de consumptie. Hoe ontwikkelt de varkenssector in China zich en blijft de ongekende importdrang naar Europees varkensvlees van kracht?
De zeugenstapel noteerde in 2013 nog krap boven de 50 miljoen dieren. In de jaren daarna is de klad erin geslagen en loopt de teller voortdurend terug. Ook dit jaar neemt het aantal, naar verluidt, met meer dan 10 procent af tot circa 38 miljoen zeugen. Althans, dat verwacht het USDA (het Amerikaanse ministerie van landbouw).
De krimp kan gezien worden als direct gevolg van het aangescherpte overheidsbeleid op gebied van milieu. Minder zeugen betekent uiteraard ook minder biggen en in het verlengde daarvan minder varkensvlees. De verwachting is dat de Chinese productie uitkomt op maximaal 51 miljoen ton. Dat is net iets onder het niveau van vorig jaar.
Schaartste in China
Dat de Chinezen, sinds 2016, meer afhankelijk zijn van geïmporteerd varkensvlees is geen geheim. Ondanks dat Chinese supermarkten nu worden gevuld met, voornamelijk, Europees en Amerikaans varkensvlees blijft er sprake van schaarste in China. Het gevolg daarvan is dat varkensvlees duurder geprijsd is. De consumptie is daardoor dit jaar met 5 procent teruggelopen tot 52 miljoen ton. Deze, enigszins sceptische, verwachting valt in een Duits marktrapport. Andere rapporten gaan wel uit van groei.
Volgens het ISN (de belangenbehartiger van Duitse varkenshouders) blijft de Chinese importbehoefte, ongeacht dalende consumptiecijfers, dit jaar groot. Chinese varkenshouders, die willen groeien, worden aan alle kanten belemmerd door milieuregels. Hierdoor blijft er sprake van schaarste. Daarbij neemt de welvaart in China nog altijd toe, zo nuanceert de ISN het rapport. Al met al kan de Europese varkenssector rekenen op een volumeherhaling van 2016.
Export januari overtreft 2016
Overigens kan de Europese varkenssector, over januari, uitstekende exportcijfers weerleggen. De afzet naar de 3 grootste afnemers in Azië: China, Japan en Zuid-Korea, nam met meer dan 10 procent toe ten opzichte van vorig jaar.
De afzet naar China kende een volumegroei van 34,7 procent tot ruim 157 ton. Zuid-Korea was ook sterk aan de markt, met een toename van 64,5 procent tot 24.000 ton varkensvlees. Vooral de buiken zijn populair in Korea.
Ook Japan voerde 3.000 ton extra in tot ruim 30.000 ton. De cijfers verdienen wel enige nuance, omdat de Chinese vraag pas in het tweede kwartaal van 2016 sterk toenam. In totaal steeg de Europese uitvoer, in januari, met 50.000 ton tot iets meer dan 300.000 ton varkensvlees.