Activist was verantwoordelijk

Belgisch slachtschandaal verdient enige nuance

30 Maart 2017 - Wouter Baan - 8 reacties

De horrorpraktijken in het Vlaamse slachthuis, die vorige week naar buiten kwamen, verdienen enige nuance. De activist, van de Nederlandse organisatie Animal Rights, bekleedde namelijk de functie van stalmeester. Dat betekent dat hij juist verantwoordelijk was voor de gang van zaken binnen de slachterij.  

De activist achter de beelden liet zich aannemen als stalmeester. De functieomschrijving van stalmeester houdt in dat de persoon in kwestie, samen met een team, erop moet toezien dat alle procedures volgens de regels worden uitgevoerd. ‘Eén van de taken is het euthanaseren van gebrekkige dieren. Hij kan dit doen door zelf te euthanaseren of die opdracht aan iemand van zijn team te geven. Echter, hij is op dat moment wel verantwoordelijk’, aldus Thomas De Roover-De Brauwer, CEO van Debra Group, het moederbedrijf van het Vlaamse slachthuis.

Wij willen de verantwoordelijkheid niet van ons afschuiven 

Ondanks dat de stalmeester in zijn taken verzuimde, wil De Roover-De Brauwer de verantwoordelijkheid niet van zich afschuiven. ‘Het gedrag van de stalmeester praat het gedrag van de andere werknemers, die op dat moment aanwezig waren, niet goed’, aldus de CEO. Hij laat verder weten dat de interne procedures niet zijn opgevolgd door de desbetreffende medewerkers. Daarom kiest het Vlaamse slachthuis ervoor geen juridische stappen te overwegen.

De slachterij is door de Vlaamse minister, Ben Weyts, officieel gesloten toen de beelden openbaar werden. De slachterij is het echter niet eens met deze beslissing en is daarom naar de Raad van State gestapt om de sluiting aan te vechten. Volgens De Roover-De Brauwer wil het Vlaamse slachthuis zo snel mogelijk weer actief zijn in de keten.

Overigens had de slachterij plannen liggen om, de huidige 1,5 miljoen slachtingen per jaar, met een miljoen op te voeren. Het is nu nog maar de vraag of deze uitbreidingsplannen gerealiseerd kunnen worden. Het gemeentebestuur van Tielt was al langer tegen de uitbreidingsplannen. Ook de provincie West-Vlaanderen houdt, na het zien van de beelden, de boot af. Volgens de betrokken partijen moet de slachterij moet eerst de basis op orde hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
Vrij grof 30 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873965/Belgisch-slachtschandaal-verdient-enige-nuance-]Belgisch slachtschandaal verdient enige nuance[/url]
Zou mooi zijn als dit ook in de het landelijke nieuws kwam en hoop dat dit alsnog gebeurt.
Abonnee
jan 30 Maart 2017
Dat zou mooi zijn.
Jan 30 Maart 2017
Blijft staan dat het management dit liet gebeuren en is geschokt (over de publicatie misschien nog meer als over de misstand) dat het plaatsvond. Dat management moet gewipt. Of is niemand verantwoordelijk?
Wel gepast om ook de praktijk van de dieren-NGO met naam en toenaam te publiceren
Freddy Dutoit 30 Maart 2017
Ik heb er in de Belgische pers in elk geval nog niets over gezien. Ik vond het al eigenaardig dat er zo gemakkelijk werd gefilmd. Het is alsof een cameraploeg rustig kon filmen.
Het blijkt dus een fraude of in elk geval functioneel probleem te zijn. De persoon die filmde is verondersteld dit te controleren en tegen te gaan. Maar hoe voorkom je zo'n fraude. Door bij iedere chef een controleur te plaatsen en naast elke controleur een controleur van de controleurs ?
Camera's op de werkplaats ? Bon als men dit wil. Maar jaarlijks sterven er honderden mensen door het verkeer. Waarom roept niemand om camera's te plaatsen op elke wagen en elke straathoek ? Is dierenwelzijn belangrijker dan menselijk leed ?
Johan 30 Maart 2017
Ik heb in de "zevende dag" op de VRT ook gezien hoe de vertegenwoordiger van het slachthuis, ik denk een advocaat, zich met flauwe argumenten verdedigde en terloops de stalknecht citeerde. Als in het contract tussen de stalknecht en het slachthuis de taken duidelijk zijn bepaald, dan kan eventueel de stalknecht de verantwoordelijkheid of een deel van de verantwoordelijkheid in z'n schoenen worden geschoven. Een rechterlijke uitspraak is hier noodzakelijk om te weten of dat werkelijk zo is. Het laatste woord is hier duidelijk nog niet over gezegd.
karel 30 Maart 2017
Daarom moet men ook zoveel mogelijk dit soort berichten delen op social media.
Pieter 30 Maart 2017
Het is dus ook zeer waarschijnlijk dat dit is opgezet door de Animal Rights groep.
Dit zou ook uitgezocht moeten worden !
David 30 Maart 2017
De officiële verklaring van Animal Rights: Volgens Animal Rights was de undercovermedewerker die de beelden maakte in Exportslachthuis Tielt geen 'stalmeester', maar een ‘stalhulpje’. Dat staat in zijn contract, stelt de organisatie. De betreffende persoon werkte via een uitzendbureau voor de slachterij. Hij had geen leidinggevende functie in de wachtstal van de slachterij en daarom geen taak personeel te berispen als zij onjuist met dieren omgaan. (trouwens, volledig naast de kwestie... feit dat die personeelsleden dit op het gemak en voor de neus van een stalknecht zouden doen is nog 10X erger.)
Krulstaart 31 Maart 2017
Mooi dan hoeven we alleen nog maar het contract boven water te krijgen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden