Nu de varkensprijzen in een rap tempo de weg naar boven zijn ingeslagen, ligt de biggenmarkt iets minder onder een vergrootglas. Nog altijd vallen de biggen onder de noemer 'ronduit duur', maar de vraag is nog altijd groter dan het aanbod. Daardoor komt de DCA BestPigletPrice voor de vierde week op rij in beweging.
De biggenmarkt kampt al sinds november met tekorten. Hierdoor kan de vraag van varkenshouders niet afgedekt worden. In de periode vanaf begin november tot halverwege februari is de biggenmarkt, in de breedste zin van het woord, met zo’n 15 euro per big aangetrokken. Vanaf halverwege februari vlakte de notering wat af. Ondanks dat ook toen het aanbod niet in verhouding stond tot de vraag schuurden de noteringen in week 7 tot 9 tegen het maximale aan. De biggenmarkt stuitte in die weken vooral op weerstand van de mester, omdat de varkensprijs op slot zat.
Stijgingen zichtbaar
Inmiddels zijn de varkensprijzen in Nederland en Duitsland omstreeks een dubbeltje per kilo aangetrokken. Ook voor de komende week zijn de verwachtingen positief. Hierdoor is er op de biggenmarkt, sinds enkele weken, weer wat ruimte gekomen.
In Duitsland is de biggenprijs maandagmiddag opnieuw met één euro gestegen naar 60 euro per big. Deze verhoging was overigens tegen de verwachting in, omdat de trendmelding een zijwaartse verschuiving voorspelde. De 60 euro in Duitsland is de hoogste notering sinds 'mensenheugenis'. Het vorige record, van 58 euro, dateerde uit het voorjaar van 2012.
Gelijk aan winterperiode van 2011/2012
De koersbeweging op de Duitse biggenprijs gaat deze weken overigens redelijk gelijk op met de winterperiode 2011/2012. Toen bereikte de NordWest-notering uiteindelijk het vorige record van 58 euro (zie grafiek). Ook toen begon de notering vanaf het vierde kwartaal te groeien en bereikte de koers in de maanden maart en april uiteindelijk de top.
In de maanden daarna, mei, juni en juli, raakte de biggenmarkt weer in verval en ging de Duitse biggenprijs in een glijvlucht terug tot iets boven de 40 euro per big. Een dergelijk scenario ligt voor dit jaar niet in het verschiet. Zo leeft de verwachting.
Vion moet corrigeren
Vion heeft maandagmiddag de vergissing van vorige week proberen goed te maken. Daardoor zijn ze met 5 cent geplust naar 1,66 euro. Vorige week verhoogde Vion slechts met 2 cent tot 1,61 euro. Opvallend was toen dat de prijs in de rest van Nederland wel met 3 cent steeg. Door maandagmiddag een centje extra te doen, voert Vion herstelwerkzaamheden uit. Vooral de afzet op de Europese vleesmarkt is positief. Althans, dat laat de slachterij weten. Vanwege de prijsdruk uit de VS laten de verhogingen in Europa zich minder goed wegzetten in China.
De onverwachte plus in Duitsland maakt ook in Nederland ruimte vrij om nog een extra schepje bovenop de DCA BestPigletPrice te doen. Voor week 13 komt de BBP uit op 57 euro per big, dit is een plus van 50 cent.