Inside: Varkens & Voer

Vertrouwen op varkensmarkt vertaalt zich in biggenprijs

13 Maart 2017 - Wouter Baan

Nadat de DCA BestPigletPrice in februari afvlakte en stabiliseerde, leefde de gedachte in de markt dat de top was bereikt. Echter niets blijkt minder waar. Na een paar weken van zijwaarts is het aanbod nog altijd te krap, waardoor noteringen weer op zoek gaan naar een nieuw plafond. Een analyse over de biggenmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nog altijd wordt de biggenmarkt gedomineerd door een krap aanbod bij hoge prijzen. Vanuit het buitenland, met name Spanje, wordt wel enige kritiek geuit op de hoge biggenprijzen in noordwest Europa. Het beschikbare aanbod wordt nog altijd door de Spanjaarden opgeslokt. Echter het punt waarop de biggen zich daadwerkelijk uit de markt prijzen, is door de recente prijsverhogingen wel dichterbij gekomen. Of Nederland en Duitsland zich aangesproken moeten voelen door de Spaanse koopmanspraat is echter de vraag. Want, ook in de rest van Europa inclusief Spanje, staan biggenprijzen met gelijkopgaande koersbewegingen stevig gewaardeerd.

De vraag naar biggen wakkert opnieuw aan

Uit de markt wordt vernomen dat varkenshouders zich in allerlei bochten wringen om het aankoopmoment uit te stellen. Door vleesvarkens langer aan te houden en daardoor zwaarder afleveren, wordt geprobeerd de hoge biggenprijs op te vangen met extra kilo’s slachtgewicht. Ook wordt er soms voor gekozen om minder biggen op te leggen en in sommige gevallen zelfs afdelingen leeg te laten. Toen de varkensprijs medio februari weinig aanstalten tot stijgen maakte, werden dergelijke uitstelstrategieën onder het mom van: ‘ik moet het allemaal nog maar zien gebeuren’ veelvuldig toegepast. Nu de varkensprijzen daadwerkelijk hoger noteren, neemt het vertrouwen onder vleesvarkenshouders merkbaar toe. Dit maakt dat de stallen na levering direct weer vol moeten, waardoor er opnieuw een run op de vrije markt is gekomen.

In navolging van de DCA Beursprijs 2.0 plust ook de varkensprijs van Vion voor week 11 met 2 cent tot 1,59 euro per kilo. De ruimte voor deze verhoging kan volgens het vleesconcern uit een verbetering op de vleesmarkt worden gehaald. Nederlandse slachterijen laten weten dat de stemmingmakerij van Tönnies de markt tijdelijk kan afremmen, maar dat de positieve omstandigheden per saldo de overhand hebben. De afzetproblemen van Tönnies mogen voor anderen geen reden zijn om de varkensmarkt volledig op slot te zetten. Overigens is nog wel onduidelijk welke richting de Duitse varkensmarkt woensdag gaat kiezen. Daarover zijn de meningen nog verdeeld.

Door de verhogingsdrang in Duitsland, gezien de prijsverhoging in week 10 met één euro naar 58 euro en eenzelfde trendmelding voor week 11, schakelt ook de DCA BestPigletPrice bij. Net als vorige week is de verhoging 50 cent en daarmee komt de BBP uit op 55,50 euro per big. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden