Is het Tönnies die de sfeer op de varkensmarkt bederft, of heeft de Nordwest commissie woensdagmiddag tegen beter weten in een verhoging in de markt geperst. Hoe het ook zij; het vertrouwen op de varkensmarkt heeft in de afgelopen week niet kunnen bijtanken, maar heeft per saldo ook weinig ingeleverd.
Daar waar de Duitse varkensmarkt in de eerste week van maart – na een paar trage wintermaanden – de draad oppakte, leefde de verwachting in de markt dat de noteringen in een gestaag tempo de weg naar boven zouden vinden. Tot woensdagmiddag was er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht, zeker omdat ook de vleesmarkt redelijk positief reageerde op de eerste prijsverhoging van 2 cent. In principe stonden woensdagmiddag alle lichten op groen voor de Nordwest-commissie en de slachterijen om gezamenlijk een tweede verhoging weg te zetten.
De ‘vereinigungspreis’ pluste dan ook met 3 cent tot 1,57 euro, ware het niet dat de grootste spelers in Duitsland roet in het eten gooide door een hauspreis af te kondigen. Dit tot grote ergernis van Duitse varkenshouders. De internetbeurs gaf vrijdag een behoorlijk tegenreactie op de hauspreis van Tönnies en Vion Duitsland en ging met 2 cent onderuit tot 1,60 euro per kilo. Zoals de kaarten nu geschud liggen, is de kans groot dat de Vereinigungspreis en de slachterijnoteringen van Vion en Tönnies elkaar gaan opzoeken in week 11. De vraag is alleen of het de slachterijen zijn die alsnog gaan bijlappen, of dat de Nordwest-commissie wordt teruggefloten.
Aanbodgedreven markt
Het is te vroeg om daar nu al uitspraken over te doen, maar gezien de reactie van de internetbeurs is de positieve tendens van de afgelopen weken voorlopig even doorbroken. Op basis van de actuele marktsituatie, getuige het krappe varkensaanbod getuige slachtcijfers, zijn in het jaar weken bij wanneer een hauspreis beter verdedigbaar is dan nu het geval is. Omdat Tönnies momenteel met een China beperking zit, valt dat enigszins te begrijpen. Dat Vion Duitsland handig van de situatie gebruikt maakt door eveneens onveranderd te noteren, wordt in de markt beschouwd als kinderachtig, zeker omdat Danish Crown en Westfleisch wel meegingen.
Overigens wordt met verbazing gereageerd op het nieuws dat Ingrid Jansen en Eric Douma uit de POV zijn gestapt. Zeker omdat het nieuws letterlijk uit de lucht komt vallen en vooral ook omdat dat de wegen per direct scheiden. Dat is opvallend en het kan niet anders of er speelt meer op de achtergrond, zo leeft de gedachte.
De ruggen(+0,03) hammen, schouders en buiken(+0,02) schreven in week 10 allemaal een plus. Voor komende week (week 11) is het aanbod in de regel genomen krap tot normaal. Sommige partijen zitten redelijk vol, anderen hebben nog wat ruimte over. Per saldo zijn de verwachtingen in de markt redelijk positief, al wordt enige slag om de slag om de arm gehouden, gezien de situatie in Duitsland. Desondanks is er voldoende draagvlak om de de DCA Beursprijs 2.0 met 2 cent te laten plussen tot 1,52 euro per kilo. Levende varkens schrijven eveneens een plus van 2 cent tot 1,21 euro.
Voor de komende weken wordt vermeld dat vooral het varkensaanbod de prikkels moet uitdelen om te stijgen en dat de vleesmarkt alleen kan reageren, maar uit zichzelf weinig initiatief toont.
De slachtcijfers over week 9 schrijven een min ten opzichte van de voorgaande week. In Duitsland hingen 974.226 varkens aan de haken, dit is 1,4 procent onder het vijfjarig gemiddelde. Het Nederlandse slachtcijfer ligt, met 285.000 dieren, beduidend achter op het niveau van 2016. Vorig jaar in week 9 noteerde het slachtcijfer namelijk nog 300.000 varkens.
De gemiddelde gewichten in Nederland en Duitsland kwamen uit op respectievelijk 96,09 en 97,52 kilo. Hiermee wegen de Nederlandse varkens ruim een kilo meer dan vorig jaar en eveneens ruim boven het vijfjarig gemiddelde, oftewel de varkens vallen onder de noemer zwaar.