Woensdagmiddag was het weer zover. Terwijl de 'Vereinigungspreis' in Duitsland een verhoging wegzette van 3 cent, kondigde marktleider Tönnies – redelijk onverwacht en tot grote ergernis – een hauspreis af. In Duitsland wordt daarom gespeculeerd waarom Tönnies weer eens dwarsligt.
In week 9 doorbrak de Duitse varkensprijs de wekenlange radiostilte op de varkensmarkt in noordwest Europa door met 2 cent op te klimmen tot 1,54 euro per kilo. Deze verhoging was zeker niet te hoog gegrepen, want het aanbod is al wekenlang krap, terwijl de vleesmarkt langzaam begint aan te trekken. Volgens diverse slachterijen reageert de vleesmarkt niet afwijzend op de aantrekkende varkensprijzen en heeft de markt zelfs de potentie om gestaag door te stijgen gedurende de maand maart, zij het in gematigde en behapbare stappen.
In een reactie op de positieve een aantrekkende varkensmarkt ging de Duitse varkensprijs woensdagmiddag, in overleg met de Duitse slachterijen, opnieuw omhoog, dit keer met 3 cent tot 1,57 euro. Volgens sommige partijen was deze verhoging zelfs aan de bescheiden kant, gezien de huidige situatie op de markt. Tot woensdagmiddag was er op de Duitse varkensmarkt geen vuiltje aan de lucht, want nadat een grootdeel van de marktdeelnemers op tijd de prijs had opgegeven, stond het licht op groen om de verhoging definitief door te voeren. Echter, toen de verhoging definitief was afgekondigd, melde Tönnies tussen neus en lippen door dat zij wel zijwaarts noteren in week 10 en dus niet mee gaan in de verhoging middels een hauspreis.
Volgens het ISN, de belangenbehartiger van Duitse varkenshouders, zijn de praktijken van Tönnies een typisch voorbeeld van onredelijkheid. Daarom vraagt het ISN zich of Tönnies de vereinigungspreis bewust een hak wil zetten. Het negatieve verschil tussen beide noteringen moet namelijk in veel gevallen door varkenshouders of handelaren uit eigen zak worden gedicht. Of probeert Tönnies haar eigen pijn te verlichten, omdat de Chinese afzetmarkt voor hun al een paar weken op slot zit. Het tweede is al langer het geval en kan volgens het ISN daarom geen reden zijn om op het allerlaatste moment verstek te laten gaan. Wat de reden ook is; de kritiek op Tönnies is fors.
Vion maakte woensdagmiddag overigens dankbaar gebruik van Tönnies door eveneens een hauspreis af te kondigen. De andere slachterijen, waaronder Danish Crown en Westfleisch, gingen wel mee met de Duitse ‘vereinigungspreis’ en hebben hierdoor waarschijnlijk aan goodwill gewonnen. Voor Danish Crown komt het voorval waarschijnlijk niet slecht uit, want die waren eind vorig jaar juist de gebeten hond in Duitsland. Volgens het ISN kan het daarom geen kwaad om eens te broeden op een idee om het gedrag van Tönnies en Vion op een later tijdstip betaald te zetten.