Dit voorjaar gaat de vierjarige publiek-private samenwerking (PPS) Plant Meat Matters van start. De PPS gaat uitgebreid onderzoek doen naar plantaardige alternatieven voor vlees.
Het innovative shear-cell technologie, ontwikkeld door Wageningen University & Research, speelt hierbij een grote rol. De energiezuinige techniek moet de productie van vleesvervangende producten toegankelijk maken voor een breed publiek.
In dit project wordt de shear-cell technologie voor het eerst op industrieel niveau gerealiseerd. ‘Het doel is om over vier jaar de eerste versie van de productielijn te presenteren. Bedrijven moeten daarmee in grote volumes vleesvervangers kunnen maken.' Dat meldt Atze Jan van der Groot, coördinator van de PPS.
Het onderzoek heeft onder andere te maken met de groei van de wereldbevolking. De groeiende wereldbevolking gaat gepaard met een groeiende behoefte aan eiwitten. Die eiwitten halen we momenteel voornamelijk uit vlees, maar de productie van vlees is duur.
De PPS doet daarom onderzoek naar de eiwitten in tarwe en soja, maar ook plantaardige producten als erwten en maïs worden onderzocht. Van der Groot: 'We kunnen hierdoor grotere stukken vlees produceren met minder grondstoffen.' De plantaardige vleesvervangers moeten een duurzaam alternatief vormen voor de voedselzekerheid en leefbaarheid.
Aan het PPS doen naast Wageningen Food & Biobased Research bedrijven uit de hele keten mee. Het gaat onder andere om: De Vegetarische Slager, Unilever en smaak- en geurstoffenontwikkelaar Givaudan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873698/Eten-we-binnenkort-plantaardige-biefstukken?]Eten we binnenkort plantaardige biefstukken?[/url]