50 tot 70 procent besmet

Hoge gehalten mycotoxine in granen varkensvoer

1 Maart 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Graan dat in Europa geteeld wordt, kent nog steeds een zeer hoog risico op de aanwezigheid van mycotoxine (een gif geproduceerd door schimmels). Dat blijkt uit de ‘mycotoxine monitoring 2016’ van de Oostenrijkse veevoedingsfabrikant Biomin. Zes van de tien monsters bevatten sporen van mycotoxine die boven het risicogehalte liggen.

Biomin monitort sinds 2004 de wereldwijde gehalten van de zes belangrijkste mycotoxinen in varkensvoer en ruwe granen. Het bedrijf heeft voor het onderzoek in 2016 ruim 16.000 monsters verzameld uit 81 landen. Daaruit is gebleken dat 50 tot 70 procent van de Europese granen een risicovolle hoeveelheid mycotoxine bevat. Deze schimmels produceren gifstoffen en infecteren alle soorten granen, maïs en soja.

Sneller infecties en een verminderd immuunsysteem

Het merendeel van de besmette granen wordt gebruikt bij de productie varkensvoer. Biomin geeft aan dat de aanwezigheid van mycotoxine een onderschat probleem is. De gifstof heeft namelijk flink wat negatieve effecten op varkens. Een varken die te maken krijgt met mycotoxinen is sneller gevat door infecties. Ook is er vaak een vermindering van het immuunsysteem, de vertering of een verminderde voeropname zichtbaar.

Volgens het onderzoek van Biomin zijn in het Europese veevoer vooral veel sporen te vinden van deoxynivalenol en zearalenon. Deoxynivalenol komt voor in 77 procent van de genomen monsters. De tweede schimmel blijkt voor te komen in ruim 71 procent van de monsters.

In 67 procent Europese de maïsmonsters zijn sporen gevonden van fumonisine. Dit geeft geen hoog risico voor de varkens. Echter, zoals eerder benoemd, bevatten de graanmonsters wel risicovolle hoeveelheden mycotoxine. Vooral deoxynivalenol komt veel voor, namelijk in 71 procent van de monsters.

In vergelijking tot de rest van de wereld doet Europa het helemaal niet slecht. In bijna alle werelddelen heeft men te maken met een hoog tot zeer hoog risiconiveau. Vooral Azië en Midden-Amerika laten flinke uitschieters zien. In Midden-Amerika en Azië bleken respectievelijk 94 en 93 procent van de maïsmonsters besmet met de schimmel fumonisine. Alleen het Midden-Oosten en Oceanië kennen een middelmatig risico.  

Waarden liggen hoog boven de risicodrempels

Wereldwijd wordt deoxynivalenol het meest aangetroffen. In 77 procent van de maïsmonsters werd deze schimmel aangetroffen met een gemiddelde concentratie van 1595 ppb. Alle waarden boven de 1000 ppb vormen een hoog risico voor varkens.

Op de tweede plaats staat fumonisine. Deze schimmel werd in ruim 73 procent van de wereldwijde maïsmonsters aangetroffen. Het ging hier om een gemiddelde concentratie van 2017 ppb. Ook dat is weer ver boven de ‘hoog risicodrempel’ van 1500 ppb.

De derde gifstof die opvallen vaak werd aangetroffen is zearalenon. Hiervan werd een gemiddelde waarden van 334 ppb aangetroffen in ruim 50 procent van de wereldwijde maïsmonsters. Ook dit vormt, volgens Biomin, een hoog risico voor varkens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Blit Agro 1 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873611/Hoge-gehalten-mycotoxine-in-granen-varkensvoer]Hoge gehalten mycotoxine in granen varkensvoer[/url]
Hoge gehaltes van schimmel zijn wereldwijd een zorg, kans op resistenties en ziekten bij dieren en indirect bij mensen is altijd aanwezig.
Ook het beleid van minder chemie toepassen door lagere doseringen en milieuvriendelijkere middelen ofwel helemaal geen bescherming (bio) draagt hier aan bij.
Onze samenleving is zo gewend voldoende goed en goedkoop voedsel tot zn beschikking te hebben, dat problemen hierover naar de achtergrond worden gedrukt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden