Inside: Varkens & Voer

Stabiele BestPigletPrice geen voorbode voor prijsdaling

27 Februari 2017 - Wouter Baan

Net als de varkensmarkt vertoont ook de biggenmarkt tekenen van stabiliteit. De huidige biggenprijzen staan, conform de marktsituatie, op een acceptabel niveau, waarbij het beschikbare aanbod nog altijd krapper is dan de vraag. Een analyse van de biggenmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het tekort op de Duitse biggenmarkt is, net als in Nederland, kleiner dan enkele weken geleden en daarom wijst ook hier de trendmelding aan dat de Duitse biggenprijs voorlopig kan blijven staan op 56,50 euro per big. Doordat het verwachte aanbod op de achtergrond iets ruimer uitpakt, wordt deze weken niet meer aangestuurd op verdere verhogingen en daar hebben zowel vermeerderaar als handelaar vrede mee, terwijl de vleesvarkenshouders vertrouwen op een oplopende varkensmarkt dit voorjaar. 

Er zijn meer speculatieve mesters op de markt 

Gemiddeld liggen de biggenprijzen in Europa 16  procent boven het gemiddelde in de periode 2012 tot en met 2016. De bovengemiddelde biggenprijzen in een afvlakkende markt zijn echter geen voorbode voor een prijsdaling op korte termijn. Omdat de varkensmarkt zich waarschijnlijk opmaakt voor een goed seizoen, begeven zich ook meer ‘speculatieve mesters’ op de markt. Met name in oost-Europa zijn er relatief veel gelegenheidsmesters te vinden die graag instappen bij aantrekkende varkensprijzen. Deze ‘extra vraag’ kan in de komende weken weleens een sterke steun vormen voor de biggenprijzen in Europa.

Zoals verwacht laat ook Vion de varkensprijs staan op 1,55 euro per kilo, waarbij de slachterij laat weten dat de vleesmarkt nog steeds in beton gegoten zit. Uit Spanje zijn geluiden te horen dat extra geprofiteerd kan worden van de Chinese vraag nu Tönnies voorlopig buiten spel staat. Dit vertaalt zich ook uit in de Spaanse varkensprijs.

Sommige handelaren verwachten dat Duitsland woensdag klaar is voor de derde prijsverhoging van 2017. De eerste verhoging van 5 cent in week één werd in week twee alweer ongedaan gemaakt, omdat de vleesmarkt een dergelijke verhoging niet kon opvangen. Ook de tweede verhoging – van opnieuw 5 cent – draaide uit op een teleurstelling, omdat slachterijen hier niet in mee gingen. Driemaal is doorgaans scheepsrecht, maar de NordWest-Commissie is voorlopig nog voorzichtig om deze mogelijkheid in te zetten. Toch kan een prijsverhoging dichtbij zijn, want sommige handelaren in Nederland hebben vernomen dat dit woensdag al het geval is. 

Bij beperkte ruimte aan de bovenkant en een stevige onderkant blijft de DCA BestPigletPrice staan op 54,50 euro per big. Historisch gezien tikt de biggenmarkt doorgaans in week 16 het hoogste punt van het jaar aan. Vaak echter wel op lagere niveaus dan de noteringen eind februari noteren.

Als de biggenmarkt nog een stap omhoog wil zetten, dan moet de varkensmarkt in elk geval wel snel aanstalten maken. Daar moet immers de ruimte vandaan komen. Anders is het niet onrealistisch om te denken dat de biggenmarkt, eind februari al, het hoogste punt van 2017 heeft aangetikt om vervolgens op zoek te gaan naar het seizoensmatige ritme. 

Grafiek: NordWest biggen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden