Woede door einde POR-regeling

Prijzen varkensrechten lopen gestaag op

9 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 29 reacties

Prijzen van varkensrechten lopen gestaag op. In een week tijd konden er dan ook diverse euro's bij de prijs opgeteld worden. Het wakkert de woede aan over de afschaffing van de POR-regeling. 

70

euro

en meer voor rechten

In een week tijd is de prijs van varkensrechten zeker vijftien euro gestegen naar 70 euro en meer in de gebieden Oost en Zuid. Er wordt volop gespeculeerd. Het maakt dat er zelfs bedragen van 100 euro en meer worden genoemd. Niet verwonderlijk dus dat de staatssecretaris zich de woede op de hals heeft gehaald van varkens-en pluimveehouders, door de POR-regeling af te schaffen.  

Als de Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet in 2018 is vervallen, zit er niets anders op dan dieraantallen en /of diercategorieën te wijzigen of te investeren in veel duurdere rechten, concludeert DLV Advies.

Maar het is nog geen 2018. Een nieuw kabinet kan in een gunstig scenario randvoorwaarden creëren die de kostprijs van rechten en mestafzet verlagen. Niet alleen de kosten van rechten zetten de winstmarge onder druk, maar ook de mestafzetkosten. De kosten voor mestafzet blijven alsmaar stijgen. Als de derogatie voor de melkveehouderij vervalt, kan de prijs van mestafzet verder toenemen met 5 tot 10 euro per kuub, heeft het LEI berekend.

Kostprijs rechten en mestafzet verlagen 

De kans is nog steeds aanwezig dat de derogatie voor gebruiksnormen van mest verdwijnt. Het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij is weliswaar ministerieel vastgelegd en de eerste saneringsronde van de zogenaamde GVE veebezettingsregeling is in zicht. Het is maar de vraag of de melkproductie daadwerkelijk gaat teruglopen en zo ja, met hoeveel?

Ook bestaat er een kans dat veehouders die veel geïnvesteerd hebben in stalruimte de boeteregeling van FrieslandCampina voor lief nemen. De Europese Unie verleent alleen derogatie als Nederland de Brusselse beleidsmakers heeft overtuigd dat de fosfaatproductie het plafond niet overstijgt. Inmiddels is er een vrijwillige fosfaatreductie regeling in de maak voor de varkenshouderij.

De varkenssector en de diervoederindustrie werken ondertussen voor de zekerheid een private stimuleringsregeling uit, waarbij een deelnemende varkenshouder voor elke kilogram fosfaatreductie een premie krijgt. De meerkosten van het duurdere fosforarme worden mogelijk vergoed. Hoe die regeling er precies uit gaat zien, is momenteel nog onderwerp van gesprek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
29 reacties
Abonnee
Krulstaart 9 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873345/Prijzen-varkensrechten-lopen-gestaag-op-]Prijzen varkensrechten lopen gestaag op[/url]
Zo SGP valt ook af. Op wie moeten we nu nog stemmen?
Dirk 9 Februari 2017
Erg vervelend voor wie in mestverwerking heeft geinvesteerd maar mooi lesje voor de POV en LTO van van Dam dat de varkens en kippenrechten de basis blijven voor de omvang van de sectoren.
Dirk 9 Februari 2017
POV en LTO weigeren om de problemen in de melkveesector op de lossen met inwisselbare varkensrechten waarbij zowel melkvee als varkens een grote winst zouden behalen en nu kan de varkenssector alsnog aan de bak om derogatie veilig te stellen alleen nu mogen we het voor niks doen, ongelooflijke gemiste kans naar mijn mening.
vanplateringen 9 Februari 2017
Zo is het Dirk, en niet anders.
boer 9 Februari 2017
ze zijn toch nog maar 11 maand nodig?
SGP 10 Februari 2017
De SGP wil de schotten tussen sectoren handhaven. De SGP wil geen regeling waarop alle varkens- en pluimveehouders in kunnen tekenen! Het gaat ons om een tijdelijke regeling voor bedrijven die willen stoppen, maar dat nu niet kunnen. Dan geen (grote) opwaartse prijsdruk.
Varkenshouder 10 Februari 2017
Als je de gehaltes in redelijkheid tov elkaar stelt dan kom je afgerond 10 varkensrechten(ca.4.5 kg P) op 1 “Koerecht(ruim 41 kg P)
Van prijzen van 4000 a 5000 euro voor 1 Melkkoerecht op dit moment, en varkensrechten een stuk onder de 100 euro, zouden deze prijzen wat naar elkaar kunnen toegroeien.
Varkenrechten wellicht 200-300 euro, en Melkkoerecht dan 2000-3000 euro.
De politiek heb ik al meerdere keren gevraagd, de SP SGP en CDA zijn er feitelijk wel voor, en de SP heeft het ook ingebracht in het voorjaar al.
De VVD laat het aan de verschillende partijen zelf over, als zij het samen willen is het hun ook oke.
In principe als natuur & mlieu er beter en er idd niet slechter van wordt is het voor de meesten politieke partijen feitelijk niet zo’n probleem.
Dat zou voor beide sectoren een uitkomst zijn, als dit eerder was voorgedragen zou de POR waarschijnlijk bestaan op dit moment.
Maar deze verantwoordelijk heeft de NVV/LTO niet durven nemen, daarom kunnen ze wel boos zijn, maar hebben het mede veroorzaakt het afschaffen vd POR.
vanplateringen 10 Februari 2017
Zo is het varkenshouder, en niet anders.
john 10 Februari 2017
POR verlengen tot 2020. laat deze bedrijven dan de rechten van de bedrijven uit de stoppersregeling overnemen. Dan is iedereen gelukkig.
varkensboer 10 Februari 2017
Ze hadden de melkveehouderij nooit vrij moeten laten. Gewoon per sector binnen het plafond blijven, dan is er niets aan de hand. Dus schotten er tussen laten! Een varkenshouder die verder wil met zijn bedrijf heeft geen belang bij hogere prijzen voor VE. Zeker niet wanneer dit komt door opkopen door andere sectoren of erger nog, voor niets inleveren! Hoge prijzen voor VE zijn alleen gezond al dit komt door een structureel goed rendement in de eigen sector! Nu heeft de melkveesector uitgebreid en kunnen de andere sectoren inleveren!
Varkenshouder 11 Februari 2017
Dat is eenzijdig gedacht Varkensboer alleen met het argument hoe je er zelf beter van wilt worden ipv zorgen dat er een goede sanering/oplossing komt voor de stoppende Varkenshouders en doorgaande Melkveehouders zodat beide geholpen zijn, en feitelijk moet men toch eigenlijk zelf weten wat ze met hun eigen rechten willen en niet laten afhangen een andere er van denkt wat er mee moet gebeuren.
Daarom dat de NVV zich verslikt heeft door niet mee tedenken, en daardoor de POR kwijt is nu.
Dirk 11 Februari 2017
De varkensrechten zijn een prachtig instrument om heel veel problemen in verschillende sectoren op te lossen, heb dit tot ook tot vervelends toe aangedragen bij de vakgroepvoorzitter...... echter geen enkele reactie.

het kostprijsdenken en alsmaar de mogelijkheid willen om groter te worden als sector is een doodlopende weg...we verliezen alle draagkracht bij de maatschappij.

het plan "vitale varkenshouderij " is veel te log om krachtig te worden.

Ik vind dat we pragmatisch moeten denken en handel drijven als dit mogelijk is met de andere sectoren .
De politiek is veel te grillig om prachtige beleidsplannen te maken en de kansen laten we gewoon voorbijgaan....en dan noemen ze ons ondernemers????
john 11 Februari 2017
denk persoonlijk dat het acuuut beeindigen van de stoppersregeling meer zoden aan de dijk zet dan het niet verlengen van de POR.
Koentje 11 Februari 2017
Hier ook 20% van mijn rechten over sinds we starvarkens hebben.
Ik zou ze best voor een mooie prijs aan een rundveehouder willen verkopen.
Maar onze mondige rupsjes nooit genoeg zullen het wel weer tegen houden.
Varkenshouder 11 Februari 2017
Denk Dirk dat de NVV niet meer de organisatie van vroegere tijden is maar bezig om zich samen te profileren als een organisatie die meer lijkt op de oude LTO van te veel polderen om vooral te laten zien dat ze niet meer zo "populistisch" is als vroeger, toen men veel duidelijker liet merken er voor de "gewone" Varkensboer tezijn, en niet zo bezig was met alle zogenaamde commissies, die alleen maar zeggen de hele tijd bezig zijn om te vergaderen over doelstellingen, uitwerkingen van verschillende plannen, maar niet tot concrete en practische ideeen komen zoals jij bv Dirk en ik bedoelen.
Gezond boerenverstand gebruiken, maar geen ingewikkelde teksten waar je toch niets mee bereikt of niet serieus wordt genomen door de politiek.
Misschien dat ze door de POR afschaffing dan nu in de gaten hebben dat ze door de poot stijf tehouden je zeker niets bereikt.
frans heeswijk dinther 11 Februari 2017
als de fusie tussen de zlto en nvv klaar is gaan ze weer luisteren naar de lto het word 1 vergaderclubje
eenvoudige boer 12 Februari 2017
Het is inderdaad echt jammer dat er geen uitwisseling van varkensrechten (bv. ieder bedrijf 10% max) naar fosfaatrechten voor melkvee zijn gegaan.
Dan is er helemaal geen generieke korting nodig en kunnen die nieuwe koeienstallen gewoon vol blijven.
Er zijn genoeg varkenshouders die graag varkensrechten willen verkopen voor een goede prijs. Het rare is dat er helemaal geen overtuigende tegenargumenten zijn, maar dat er helemaal geen aktie wordt ondernomen.
Het kan zo simpel zijn.
Varkenshouder 12 Februari 2017
Misschien dat men gelijk na de verkiezingen met het nieuwe kabinet afspraken kan maken om als nog de POR te handhaven en daar tegenover stellen een constructie van omwisselen van varkensrechten naar Fosfaatrechten die het zelfde effect of nog meer kan beteken om onder het P plafond te blijven, maar ook met andere gehaltes eronder kan blijven dmv een beperkte korting van rechten eventueel.
Ook voor de banken lijkt me dat beter, nu zitten ze met 2 problemen, nml financiering van 5000 euro voor een koerecht is moeilijk, daar tegenover dat de Varkensboer maar moeilijk kan saneren op dit moment, dan saneert de ene sector de andere,
met voor elk een financieel voordeel.
Overheid kost het niet wat, Melkveehouder minder kwijt, en stoppende Varkenshouder beurt idd meer dan nu het geval is, al speelt vraag en aanbod natuurlijk ook een rol.
Eenvoudig en simpel om met eenvoudige boer te spreken.
Dirk 12 Februari 2017
Weet wat nou raar is.......heb dit voorgelegd aan directie van voerleverancier, mesthandel, collega varkenshouders...allemaal vinden ze de omwisseling een goed instrument, behalve de bestuurders van onze organisaties...die willen nergens van weten.
Maar die komen nu wel met het grandioze idee om vrijwillig een miljoen kilo te reduceren.

Weet niet hoe jullie erover denken maar ik eis nu wel uitleg over deze onnavolgbare strategie.
LTO/POV sturen keihard aan op afschaffing van rechten, gaan we dit pikken of zijn we dr klaar mee? Ik wel!!
varkenshouder 12 Februari 2017
allemaal kunstgrepen om maar niet te hoeven omwisselen terwijl het zo makkelijk kan. maar de bestuurders hebben vaak andere (eigen) belangen dan hun leden.
teveel afstand tussen bestuurders en hun leden terwijl ze er toch voor de leden moeten zijn.
maar oké misschien dat ze toch nog wakker worden en practische besluiten gaan nemen in het belang voor alle leden de vooruitstrevende en sanerende boer
vanplateringen 12 Februari 2017
Zo is het eenvoudige boer, en niet anders.
Abonnee
boerke brabant 13 Februari 2017
ik vind het ook een gemiste kans, het idee van jhon van paassen, was nog niet zo slecht. een betere variant zou zijn om van ieder eigenaar van varkens/pluimvee rechten bv 10%omwisselbare rechten te maken, dan kan een ieder zelf bepalen of dat gedeelte verkocht word aan een rundveehouder, die prijs ligt dan hoger als de regulieren rechten. het gedeelte wat ie verkoopt kan ie dan al naar gelang nodig is bij een stoppende boer kopen, ook die zullen dan wel wat duurder zijn als nu. de rundveehouder tevreden, de varkenshouder die aan de rundvee houder verkoopt tevreden, en de stoppende ondernemer tevreden. wat wil je nog meer
Dirk 13 Februari 2017
Het idee van John van Paassen is ook datgene waar we het over hebben en het zou goed zijn als de bestuurders die dit lezen nog es goed nadenken over wat de juiste weg is om tot een praktische oplossing te komen voor zowel de sanering in de varkenssector als de melkveesector.
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Abonnee
boereke 13 Februari 2017
Al iemand aan gedacht dat koeien veel meer stikstof produceren dan varkens per kg fosfaat
Krulstaart 13 Februari 2017
John ik wou dat bestuurders ook zo nuchter konden kijken. In 2020 stoppen veel varkenshouders. Opheffen van POR zal op dat moment minder hard aankomen. Als er dan toch gewisseld moet worden dan is dat ook het moment. Tot die tijd kunnen de koeienboeren wel een tijdje zelf "hun" probleem oplossen. Mestverwerking is dan waarschijnlijk ook veel beter op de rit. Daarbij schijnt het volgens de kenners ook zo te zijn dat heel veel koeienboeren met de stoppersregeling mee gaan doen.
vanplateringen 13 Februari 2017
Boereke, sodemieter toch op met al dat idiote gezeik over die laatste kilo's, ammoniak, co2, nitraatrichtlijn, luchtwassers, asbest enz, enz. Gewoon de normen een eind omhoog en weg is het zgn. mestoverschot, alleen hebben die ambtenaren dan geen vreten meer, en nu helpen ze ons langzaam maar zeker naar de kloten, want de club wordt ieder jaar kleiner en dat is niet van weelde.
Abonnee
Krulstaart 14 Februari 2017
Zo is het vanplateringen, en niet anders.
vanplateringen 14 Februari 2017
Tsja, breek me de bek niet open, ben helemaal klaar met al dat ambtenaren gezeik. Gaat helemaal nergens over, zie de recente rapporten over ammoniak, en wij maar braaf weer een luchtwassertje kopen van geleend geld. Kijk eens naar de lucht, één vliegtuig stoot meer rommel uit dan 10.000 varkens, maar daar hoor je niemand over, want dat komt die linkse klootzakken niet uit, maar wel alle boeren uitroken. Milieu fanaten zijn het, niks meer en niks minder. Kun je trouwens op 15 maart in dit zielige linkse landje ook op Trump stemmen ?
cor 15 Februari 2017
Dirk schreef:
POV en LTO weigeren om de problemen in de melkveesector op de lossen met inwisselbare varkensrechten waarbij zowel melkvee als varkens een grote winst zouden behalen en nu kan de varkenssector alsnog aan de bak om derogatie veilig te stellen alleen nu mogen we het voor niks doen, ongelooflijke gemiste kans naar mijn mening.

100% mee eens dirk!!!!
Gezienus 18 Mei 2017
Schotten er tussen houden is vooral interessant voor de grote varkensbaronnen, dezen hebben het blijkbaar voor het zeggen!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden