Prijzen van varkensrechten lopen gestaag op. In een week tijd konden er dan ook diverse euro's bij de prijs opgeteld worden. Het wakkert de woede aan over de afschaffing van de POR-regeling.
In een week tijd is de prijs van varkensrechten zeker vijftien euro gestegen naar 70 euro en meer in de gebieden Oost en Zuid. Er wordt volop gespeculeerd. Het maakt dat er zelfs bedragen van 100 euro en meer worden genoemd. Niet verwonderlijk dus dat de staatssecretaris zich de woede op de hals heeft gehaald van varkens-en pluimveehouders, door de POR-regeling af te schaffen.
Als de Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet in 2018 is vervallen, zit er niets anders op dan dieraantallen en /of diercategorieën te wijzigen of te investeren in veel duurdere rechten, concludeert DLV Advies.
Maar het is nog geen 2018. Een nieuw kabinet kan in een gunstig scenario randvoorwaarden creëren die de kostprijs van rechten en mestafzet verlagen. Niet alleen de kosten van rechten zetten de winstmarge onder druk, maar ook de mestafzetkosten. De kosten voor mestafzet blijven alsmaar stijgen. Als de derogatie voor de melkveehouderij vervalt, kan de prijs van mestafzet verder toenemen met 5 tot 10 euro per kuub, heeft het LEI berekend.
De kans is nog steeds aanwezig dat de derogatie voor gebruiksnormen van mest verdwijnt. Het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij is weliswaar ministerieel vastgelegd en de eerste saneringsronde van de zogenaamde GVE veebezettingsregeling is in zicht. Het is maar de vraag of de melkproductie daadwerkelijk gaat teruglopen en zo ja, met hoeveel?
Ook bestaat er een kans dat veehouders die veel geïnvesteerd hebben in stalruimte de boeteregeling van FrieslandCampina voor lief nemen. De Europese Unie verleent alleen derogatie als Nederland de Brusselse beleidsmakers heeft overtuigd dat de fosfaatproductie het plafond niet overstijgt. Inmiddels is er een vrijwillige fosfaatreductie regeling in de maak voor de varkenshouderij.
De varkenssector en de diervoederindustrie werken ondertussen voor de zekerheid een private stimuleringsregeling uit, waarbij een deelnemende varkenshouder voor elke kilogram fosfaatreductie een premie krijgt. De meerkosten van het duurdere fosforarme worden mogelijk vergoed. Hoe die regeling er precies uit gaat zien, is momenteel nog onderwerp van gesprek.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873345/Prijzen-varkensrechten-lopen-gestaag-op-]Prijzen varkensrechten lopen gestaag op[/url]
POV en LTO weigeren om de problemen in de melkveesector op de lossen met inwisselbare varkensrechten waarbij zowel melkvee als varkens een grote winst zouden behalen en nu kan de varkenssector alsnog aan de bak om derogatie veilig te stellen alleen nu mogen we het voor niks doen, ongelooflijke gemiste kans naar mijn mening.