Sinds 2010 is de Poolse varkensstapel met 4 miljoen dieren geslonken tot circa 10,5 miljoen varkens. Een keerpunt doet zich voor, want over 2016 schrijft de Poolse varkensstapel ineens weer aanzienlijke groeicijfers en die aanwas wordt vooral gerealiseerd door stijgende importcijfers van biggen. Een analyse over de Poolse varkenssector.
Geen land in Europa kent zulke schommelingen in de varkensstapel dan Polen. In 2005 bijvoorbeeld telde Polen nog 18,5 miljoen varkens, in 2008 waren dit er 14,2 miljoen en in 2015 telde de Poolse varkensstapel nog 10,5 miljoen dieren. De cijfers over 2015 waren de laagste sinds de data van Eurostat reikt. De laatste jaren telde Polen, na Duitsland, Spanje, Frankrijk Denemarken en Nederland, telkens de zesde grootste varkensstapel van Europa. Dit betekent dat Polen de varkensmarkt in Europa niet direct maakt, maar wel kan beïnvloeden.
Poolse cijfers laten zien dat de varkensstapel in Polen in december 2016 weer boven de 11 miljoen dieren telde. Ten opzichte van 2015 is het aantal varkens in Polen met 4,9 procent gestegen tot ruim 11,1 miljoen varkens. Vooral een toename van biggen (+8,4 procent) en drachtige zeugen (+8,2 procent) dragen bij aan de groei. De reden van de schommelende varkensstapel komt overigens door aantal factoren. Zo heeft de Poolse varkensstapel al enkele jaren te kampen met Afrikaanse varkenspest, waardoor een aantal varkensbedrijven verplicht zijn gestopt.
De recente groei van de varkensstapel wordt vooral gerealiseerd met aanvoer uit andere Europese landen. In 2016 importeerde Polen 4,8 miljoen biggen die gemiddeld 30,1 kilo wogen. Ten opzichte van 2015 is dit een toename van 5,2 procent. Vooral de Deense biggenexport kan sterk profiteren van de Poolse vraag, waarbij de prijzen oplopen tot bedragen omstreeks de 70 euro per big.
De Nederlandse varkenssector plukt overigens maar weinig vruchten van de Poolse importdrift. In het verleden gingen meer Nederlandse biggen de Poolse grens over, maar deze vraag is de laatste jaren afgezwakt door kwaliteitsissues. Doordat Nederladn biggen afleverde die maar krap boven de 20 kilo wogen, hebben Poolse varkenshouders de vraag verlegd naar Denemarken. Deense biggen voldoen beter aan de gestelde kwaliteitsstandaarden, zo leeft de gedachte. In 2016 bijvoorbeeld exporteerde Nederland iets meer dan 300.000 biggen richting Polen. Dit betekent dat Nederland maar iets meer dan 5 procent marktaandeel heeft op de Poolse markt. De export van levende varkens vanuit Nederland naar Polen was over 2016 nihil.
Qua exportcijfers buiten Europa kan de Poolse varkenssector overigens mee met de groei die landen als Nederland, Frankrijk en Duitsland doormaakte in 2016. In de eerste 11 maanden van 2016 steeg de Poolse export met 27 procent tot ruim 189.000 ton. Met deze cijfers is Polen de zesde grootste exporteur van varkensvlees in Europa.