Na prijsverlichting in oktober en november zitten de varkensbrokprijzen weer in de lift. Uit prijsvergelijking van Wageningen Economic Research (WUR) valt af te lezen dat de noteringen gemiddeld tussen de 10 en 20 cent zijn gestegen. De brokprijzen reageren op de grondstoffenkoersen die opklimmen begin 2017.
Over februari stijgt de prijs van vleesvarkensbrok met 15 cent tot 23,30 euro per 100 kilo. Dit is het hoogste niveau sinds februari vorig jaar. De prijs van start/overgangskorrel kent een zelfde prijsverhoging en noteert 27,25 euro. Zeugenbrok dracht en lakto plussen beide met 0,20 euro tot 22,85 en 22,65 euro per kilo. Babybiggenkorel is met 10 cent naar boven toe bijgesteld en kostte afgelopen maand gemiddeld 34,30 euro per 100 kilo.
De reden dat de brokprijzen naar boven kijken komt vooral door de stijgende tarwekoers die sinds halverwege december de richting naar boven heeft gekozen. Bijna de hele maand januari noteerde tarwe op de Matif omstreeks de 170 euro per ton. Ook Maïs op de Matif is sinds week 49 met circa 10 euro per ton opgeklommen eveneens tot 170 euro per ton. Ook Koolzaad op de Matif is stijgende, terwijl Soja – overwegend schommelend – naar boven kijkt tot een slotnotering van 365 euro op donderdag. Overigens zwakt de stijgende trend van de verschillende grondstoffenkoersen wel af begin februari. Dit is vooral een gevolg op de voornemens en uitspraken van President Trump.
Een trend die in de loop van 2017 voor wat ademruimte kan zorgen, is de ontwikkeling van de rundveestapel. Zowel in Duitsland als in Frankrijk kenden de veestapels een krimp. Nu Nederland ook nog eens aanstuurt op minder vee, is het realistisch om aan te nemen dat in West-Europa de vraag naar krachtvoer gaat dalen. Dit kan ook resulteren in lagere varkensbrokprijzen in de loop van 2017, aangezien bepaalde brokcomponenten uit dezelfde grondstoffen worden gehaald.
Klik hier voor meer voerprijzen.