Inside: Varkens & Voer

Chinese varkenshouder is nu al bezorgd voor 2017

2 Januari 2017 - Wouter Baan

De consumptie van varkensvlees in China maakt zich op voor een flinke piek tijdens de viering van het Chinese nieuwe jaar in januari. Waarschijnlijk is dit voorlopig het laatste lichtpuntje voor Chinese varkenshouders, want de marges staan onder druk en de hoge prijsniveaus van halverwege 2016 zijn passe. De kwakkelende Chinese economie en hoge voerprijzen maken dat 2017 weinig florissant oogt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Chinese Nieuwjaar – wat gevierd wordt van 28 januari tot en met 5 februari –  is de belangrijkste Chinese feestperiode die zich kenmerkt door uitgebreide maaltijden met familie, de kleur rood, lampionnen en uiteraard veel vuurwerk. Vaak is dit het enige moment in het jaar waarop een Chinese familie als geheel bij elkaar komt. Traditie getrouw vormt varkensvlees het belangrijkste ingrediënt om de maaltijd feestelijk aan te doen. Er wordt zelfs gesuggereerd dat deze feestdagen goed zijn voor een kwart van de jaarlijkse consumptie van varkensvlees. Prognoses wijzen uit dat in de aanloop naar het feest zo’n 140 miljoen varkens worden geslacht om de vraag in te lossen.

Kwakkelende economie beperkt bestedingsruimte van consumenten

Varkenshouders in China kunnen het Chinese Nieuwjaar echter niet volledig uitbuiten, want de marges zijn sinds juni 2016 ongeveer gehalveerd. Ook kan de consumptie van varkensvlees dit jaar waarschijnlijke niet aanhaken op de niveaus van voorgaande jaren, want de economie in China staat er minder florissant voor en dat heeft negatieve invloed op de bestedingsruimte in China. Daarom wijken Chinese consumenten dit jaar uit naar goedkopere alternatieven als gevogelte en schapenvlees. 

Ondanks een onbalans in vraag en aanbod op de Chinese varkensmarkt, wat in theorie in het voordeel van de Chinese varkenshouder spreekt, is de varkensmarkt in China dalende. Dit komt vooral vanwege de import van buitenslands varkensvlees, voornamelijk uit Europa, Amerika en Brazilië. Volgens analisten was 2016 een uitstekend jaar voor de Chinese varkenshouder, maar voor dit jaar zijn de verwachtingen minder positief, gezien de dalende varkensprijzen. Door de gematigde vooruitzichten zijn varkenshouders daarom ook voorzichtig in uitbreiden, ondanks de nu nog winstgevende marges. Chinese analisten verwachten dat de varkensprijzen in China in 2017 in lijn zijn met het vijfjarig gemiddelde en dat was niet altijd winstgevend. De piek van halverwege 2016 is in elk geval verleden tijd.

Snelstijgende voerprijzen zijn gevaar voor marges

Naast de slinkende varkensprijzen worden varkenshouders ook geconfronteerd met stijgende voerprijzen. De sojavoorraden in China noteren 363.500 ton, de laagste niveaus sinds drie jaar tijd en dat werkt prijsopdrijvend. Ook de prijzen van alternatieve voergrondstoffen als koolzaad, tarwegistconcentraten en sorghum zitten, als gevolg van uitwijkende vraag, in de lift. Ook deze trend maakt dat Chinese varkenshouder waakzaam en voorzichtig zijn.

Tot het Chinese Nieuwjaar kunnen de Chinese varkensprijzen waarschijnlijk nog redelijk standhouden, zij het op de onderkant van het prijsniveau van 2016 op circa 2,30 euro per kilo voor levende varkens. De verwachtingen voor de maanden daarna zijn echter negatief. Veel zal afhangen van de grote van importvolumes van ondermeer Europees varkensvlees die China gaat binnenslepen en hoe de Chinese economie gaat bewegen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden