5 vragen aan Kees de Koning

'Data is onze belangrijkste inkomstenbron'

24 Januari 2018 - Niels van der Boom - 1 reactie

Op het innovatieve proefbedrijf Dairy Campus is data uitgegroeid tot 1 van de belangrijkste inkomstenbronnen. Dat vertelde manager Kees de Koning tijdens de bijeenkomst van Dronewerkers op vrijdag 19 januari.

Het gebruik van robots in de melkveehouderij heeft ertoe geleid dat deze bedrijven enorm data-gedreven zijn. Het innovatieve proefbedrijf Dairy Campus in Goutum (Friesland) is daar een voorbeeld van. Manager Kees de Koning ziet mogelijkheden om, met behulp van precisielandbouw, de productie te verhogen, maar ook om natuurinclusieve melkveehouderij mogelijk te maken.

Van alle koeien is het DNA-profiel bepaald

De melkrobot is goed ingeburgerd in de melkveehouderij. Dat levert vast een schat aan data op?
"Data is bijna uitgegroeid tot de belangrijkste inkomstenbron voor de Dairy Campus. Niet zo gek, want we zijn natuurlijk een onderzoeksinstituut. Het melkgeld staat vooralsnog op gelijke voet qua inkomsten. Robots genereren enorme hoeveelheden data, maar er is meer. Op ons bedrijf is het DNA-profiel van de 500 melkkoeien en alle kalveren vastgesteld. De veestapel kent een enorme diversiteit."

Het duurde lang voordat de melkrobot grootschalig werd opgepakt. Wat zegt dit over de toekomst van precisielandbouw?
"Robotmelken gaat zo'n 20 jaar terug. We zien pas sinds 2000 een significante groei van melkveebedrijven die de techniek gebruiken. De laatste decennia neemt dit aantal pas echt toe. Inmiddels melkt 1 op de 5 melkveehouders in Nederland met een robot. Het draait nu om het koppelen van systemen in de stal en in het land. Hiervoor zijn beslissingsondersteunende systemen vereist."

Kan precisielandbouw worden ingezet voor de 'teelt' van gras?
"In Nederland sturen we aan op de melkgift en wordt niet gekeken naar het gras. In Brazilië wordt bijvoorbeeld al langer gras-gestuurd gemolken. Je kijkt dan naar de input in plaats van naar de output. Het verzamelen van data is niet het probleem. Dat weten we inmiddels uit ervaring. Je moet weten hoe het zit en dat valt niet altijd mee. Bovendien kun je ook te vroeg zijn. Sla je vroegtijdig aan het rekenen, dan reken je alles dood. Net als bij robotmelken moet je door deze fase heen. We moeten naar modellen toe voor het berekenen van de grasgroei en ons zo op kwaliteit en opbrengst richten."

In uw presentatie vertelt u dat precisielandbouw ook goed voor de natuur is. Hoe zit dat?
"Gras is de grootste monocultuur in Nederland. Je kunt niet louter focussen op maximalisatie van de productie, want dan ontstaan er maatschappelijke problemen. In de biodiversiteit hebben we geen stappen gemaakt en weidevogels kennen een sterke teruggang. De vraag is wat nieuwe technieken hieraan kunnen doen. Een mogelijkheid is het verplaatsen van de melkrobot naar buiten, om zodoende meer weidegang te creëren. Een andere mogelijkheid is om gedeeltelijk te intensiveren, zodat een deel van het bedrijf juist extensief wordt beboerd. Met hulp van nieuwe technieken kun je beide onderdelen verbeteren. Zo experimenteren we met het intensiveren van 75% tot 95% van de oppervlakte. De rest is dan bestemd voor biodiversiteit en weidevogels. Een productieverlies wordt opgevangen door meer opbrengst van het intensieve gedeelte."

Door te intensiveren krijgen weidevogels en biodiversiteit ruimte

Er zijn nog veel uitdagingen voor de precisielandbouw. Hoe gaat u de toekomst tegemoet?
"Het eigendom van data is een belangrijk punt. In de sector zijn sterke partijen, zoals Lely en Delaval, actief. Hun inmenging past niet altijd bij het idee van vrije data. Daarom is het consortium ‘Smart Dairy Farming’ opgericht en werd ook stichting Datahub opgezet. Die laatste regelt het verkeer en de toestemming voor het bedrijf tussen boer en bedrijfsleven. Deze stichting is in handen van CAV, Royal FrieslandCampina en Agrifirm. De ruwe data blijft altijd van de boer. Voor de akkerbouw is Akkerweb ontwikkeld. Een logisch vervolg is Veeweb. Voor precisielandbouw zoeken we nu uitdagingen buiten de stal. Dat kost meer dan 1 jaar. Je moet bovendien niet louter naar het rendement kijken. Het gebruik van robots verkleint het gat tussen praktijk en precisielandbouw. Wat dat betreft is de kloof tussen akkerbouw en melkveehouderij gruwelijk groot."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Student 25 Januari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10877318/data-is-onze-belangrijkste-inkomstenbron][/url]
" De ruwe data blijft altijd van de boer" wordt er altijd geroepen maar wat verdient de boer er tot nu toe precies aan? Voordelen schetsen kunnen we allemaal, maar harde euros onder de streep?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden