Opnieuw heeft een bende dieven, die zeer gericht gps-systemen bij loon- en landbouwbedrijven stelen, toegeslagen. Daar wordt op Facebook melding van gemaakt. Begin september kwam een golf van gps-diefstallen aan het licht. Ook uit het uiterste zuiden van Nederland komen meldingen.
John Deere-dealer Groenoord maakt melding van diefstal op hun Facebookpagina. In de regio Groningen-Slochteren hebben de dieven ook hun slag geslagen. Een grote hoeveelheid systemen is volgens het bedrijf gestolen. Daarbij weten de criminelen exact waar ze naar moeten zoeken. Volgens insiders zijn verschillende loonbedrijven in de provincie Groningen getroffen.
Oud spul blijft liggen
Begin september werd melding gemaakt van gerichtte gps-diefstal door mechanisatiebedrijf Vervaet. Om te beginnen werden 3 sets gestolen in het Brabantse Woensdrecht, gevolgd door 11 sets op het Zeeuwse eiland Tholen. Ook hier gingen de dieven zeer gericht te werk. Oude systemen laten ze liggen en alleen het gangbare spul wordt meegenomen.
Limburgse boeren getroffen
Het nieuws werd breed opgepakt. Ook door de algemene media. Op 11 september maakte LLTB bekend dat ook in Limburg 8 gps-systemen zijn ontvreemd bij bedrijven in de plaatsen Roerdalen en Echt-Susteren. Het ziet ernaar uit dat de diefstallen zich nu hebben verplaatst naar het noorden van Nederland.
Geen nieuw fenomeen
Dat er op zo’n grote schaal systemen worden gestolen is ongehoord. Nieuw is het fenomeen echter niet. In 2014 werden eveneens verschillende systemen gestolen in Nederland. Het ging hierbij om verschillende merken. Niet heel handig, aangezien lang niet ieder merk zomaar is aan te sluiten en gebruiken.
Bij de huidige inbraakgolf gaat het echter specifiek om systemen van John Deere. Die zijn interessant voor de zwarte markt, omdat ze overal kunnen worden gebruikt. Systemen die met een gsm-rtk correctie zijn uitgerust kunnen wel worden getraceerd.
Niet altijd verzekerd
Naast een fikse schadepost, is ook de verzekering een gevaarlijk punt. Soms blijkt dat na diefstal het gps-systeem niet is meeverzekerd. De meeste verzekeraars laten dergelijke systemen namelijk niet onder de polis van de trekker vallen. Dit omdat gps als accessoire wordt gezien. Zelfs wanneer af fabriek een gps-systeem wordt besteld, moet deze soms apart worden verzekerd. Lang niet iedere eigenaar weet dit, waardoor systemen onbedoeld niet worden gedekt door de verzekering. Bij sommige maatschappijen voldoet het om het systeem apart te noemen, maar valt hij wel onder de trekkerverzekering.
Neem vooraf maatregelen
De politie adviseert om de gps-systemen goed op te bergen en zoveel mogelijk te demonteren wanneer deze niet in gebruik. Zorg er tevens voor dat alle serienummers van het systeem vooraf bekend zijn. Doe direct melding bij de politie en tevens bij de leverancier of fabrikant van de apparatuur.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.