Agritechnica noviteiten

Nieuwe Amazone machines voor Nederlandse boer

5 September 2017 - Niels van der Boom

Opvallend veel van de nieuwe werktuigen, die Amazone op de Agritechnica presenteert, zijn bedoeld voor de Nederlandse markt. Nieuwe spuit- en strooitechniek, grondbewerking en zaaimachines passeerden de revue tijdens de perspresentatie op dinsdag 5 september.

Het meest interessant voor de Nederlandse markt is de vernieuwde UX 01 Super getrokken veldspuit. Het is een doorontwikkeling op de huidige UX-serie, die ook in Nederland zeer populair is.

Wat direct opvalt, is de nieuwe styling. Achter het grijze scherm, die nu op alle productgroepen wordt geïntroduceerd, vind je een display waarmee je alles bedient. Althans, wanneer je de meest luxe uitvoering kiest. In de sobere versie is er een nieuwe bedieningshendel die 7 functies herbergt. Ook 60 liter fustreiniger is geheel nieuw.

Verandering is op komst

Stabiele boom die niet zwiept
Aan de boombreedte wijzigt Amazone voor deze Agritechnica niets. Die blijft maximaal 40 meter, maar verandering is op komst. Vanaf volgend jaar loopt een nulserie machines met bomen tot 45 meter. Voor de Nederlandse markt zeer belangrijk. Verdere wijzigingen vind je ook op en aan de boom. 2 hydraulische dempers voorkomen dat de boom gaat zwiepen, wat over- en onderdoseren moet voorkomen. Dit heet SwingStop.

Kies je voor de Pro-versie, dan regelen pulserende doppen zelf hun afgifte. Dit zodat die altijd gelijk is. Ook in bochten. Met 6 sensoren wordt de boom snaarstrak boven de grond gehouden. Beide zijdes kunnen onafhankelijk van elkaar de contouren volgen. Dit maakt het mogelijk om ook met boomhoogtes beneden de 50 centimeter te werken.

Alleen spuiten waar onkruid staat
Vanaf 2018 test Amazone AmaSpot in de praktijk. Sensoren, om de meter gemonteerd, bekijken de grond in 4 bandbreedtes van 25 centimeter. Deze sensoren meten bladgroen en geven een signaal aan de dop. Zo wordt alleen glyfosaat gespoten waar onkruid staat. Techniek die in Australië al veel langer wordt toegepast en Amazone vanaf 2015 in Europa uittest. Vanaf 2018 is die beperkt op 24 meter brede machines leverbaar.

Gedragen model
De UX 01 Super is leverbaar met tankgroottes van 4.200, 5.200 en 6.200 liter. Voor wie dat teveel is heeft Amazone de nieuwe UF2002, een 2.000 liter gedragen model met bomen tot 30 meter. De 1.000 liter fronttank is ongewijzigd maar vernieuwde aansturing zorgt voor een capaciteit van 400 liter per minuut.

Ook de gedragen machine is van de nodige elektronica voorzien voor het vullen. De 7-weg kraan helpt je daarbij. Net als op de UX vind je hier de nieuwe fustreiniger terug. Ingenieus is de telescopische aankoppelbok die ervoor zorgt dat je voldoende ruimte hebt om de spuit aan te koppelen. Vervolgens wordt hij dicht op de trekker geschoven, zodat het zwaartepunt dicht op de achteras ligt.

Tekst gaat verder onder de foto.Anticiperen op wind bij strooien
De gedragen kunstmeststrooiers zijn nog bij de tijd, maar aan het getrokken ZG-TS model is het nodige verbeterd. Met 7.500 of 10.000 liter vulcapaciteit niet direct een machine die je veel in Nederland ziet. Bijzonder interessant is WindControl, een meter die windsnelheid en richting continue registreert en het TS-strooisysteem aanpast met behulp van sensoren. Waait het te hard, dan krijgt de chauffeur een waarschuwing.

Andere snufjes als online kalibreren, een vulhulp voor de ideale gewichtsverdeling en automatisch bedienbaar afdekzeil maken het de chauffeur net ietsje makkelijk. Ook de constructie is anders. De stuuras draait krapper en de aandrijving is optioneel hybride. Via een aftakas wordt een derde van de oliebehoefte door de strooier zelf voorzien, zodat je een kleinere trekker met minder olieopbrengst kunt gebruiken.

Strooibeeld checken met app
Een kleine vernieuwing voor de gedragen ZA-TS is er wel: FlowCheck. 2 sensoren meten de oliedruk. Wanneer 1 van de uitstroomopening wordt geblokkeerd registreert de sensor dit en krijg je een waarschuwing. Dat geldt ook voor wanneer de machine leeg is.

Wie een smartphone op zak heeft tijdens het strooien, kan vanaf 2018 met EasyCheck op pad. In het spuitspoor leg je 16 lilakleurige matten op de grond. Je fotografeert het resultaat, wanneer er korrels op liggen, en krijgt automatisch opmerkingen over het strooibeeld.

Andere noviteiten in grondbewerking en zaaitechniek

3 meter grond bewerken en zaaien
Andere 'Nederlandse' noviteiten zijn te vinden bij de grondbewerking en zaaitechniek. Een gedragen 3, 3.5 of 4 meter Catros XL schijveneg wordt gelanceerd. Deze heeft 61 centimeter grote schijven om dieper te kunnen werken en meer gewasresten te verwerken.

De Cataya Special is een nieuwe 3 meter nokkenrad zaaimachine, die is uitgerust met een nieuw doseersysteem. Vanaf de linkerzijde bedien je alle functies voor het afdraaien. Daar is veel aandacht aan besteed. Wisselen tussen normaal en fijn zaad is zo gepiept, net als het afdraaien zelf. Dit gebeurt elektrisch, met de TwinTerminal, op de machine. Ook de Centaya Super, zijn pneumatische broertje, gebruikt die techniek.

Ook hier hoef je niet langer in de machine te klimmen om het zaad op te vangen bij het afdraaien. Een radar, achterop de machine, meet de rijsnelheid en past zo automatisch de afgifte aan. Een loopwiel is zo overbodig. De pneumaat is optioneel met een nieuw dubbelschijvenkouter uit te rusten: TwinTeC, als alternatief voor de enkele schijf met een kunststof tegenschijf.

Tekst gaat verder onder de foto.Halfgedragen ploeg
Eind 2016 heeft Amazone collega-fabrikant Vogel & Noot overgenomen. Voornamelijk om hun ploegentechniek in het programma op te nemen. Na de Cayros, die nu in een 2 en 3 schaar variant met strokenrister leverbaar is, is de halfgedragen Hektor het resultaat van deze overname. De 6, 7 of 8 schaar ploegt alleen door de voor en kan vermogens tot 350 pk aan. Alle risters die Amazone in het programma heeft zijn te monteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden