Dot Power Platform

Autonome trekker rijdt nu al rond in het veld

14 Juli 2017 - Niels van der Boom

Autonome voertuigtechniek is een heilige graal binnen de landbouw, waar veel fabrikanten druk mee bezig zijn. De Canadese akkerbouwer Norbert Beaujot pakte de koe bij de hoorns en bouwde zelf een autonome ‘trekker’. Die zaait inmiddels zijn rondjes op de prairie en met succes.

Iedere fabrikant heeft zo zijn eigen idee over de autonome trekker. Moet het een standaard wieltrekker zijn die is opgesierd met sensoren? Of toch een futuristische robot zonder cabine? Een ander ziet weer kansen voor heel veel kleine robotjes die net zoveel wegen als een gazonmaaier. Norbert Beaujot, uitvinder en bovenal akkerbouwer in Regina, Saskatchewan, heeft daar zijn eigen ideeën bij.

20

procent

goedkoper dan een conventioneel werktuig

Productie in 2018
Het Dot Power Platform kwam dit voorjaar uit de schuur van het nieuwe bedrijf Dot Technology Corp. rollen. Het is een dochteronderneming van de Canadese zaaimachinefabrikant Seed Master. Niet verrassend dus dat de DPP robot een zaaimachine van dit merk opgebouwd kreeg. De ‘trekker’ wordt deze maand officieel in Canada geïntroduceerd. Volgend jaar start de productie op beperkte schaal. Akkerbouwers rond de fabriek krijgen dan de kans hem in de praktijk te testen.

Werktuig 20% goedkoper
Beaujot startte met het idee een zelfrijdende zaaimachine te bouwen, maar realiseerde zich dat er meer markt voor is wanneer je er ook andere machines aan kunt bouwen. Zo kwam hij terecht bij een U-vorming frame. De robot ‘omsluit’ de machine, waarna je hem aan kunt koppelen. Bottleneck is wel dat hierdoor alleen speciale machines mogelijk zijn. Even je bestaande werktuigen ombouwen is er niet bij. Beaujot koos voor het systeem vanwege zijn eenvoud. “Hefsystemen en loopwielen zijn zo overbodig. Laat je alle overbodige techniek weg dan is een Dot-compatibele machine 20% goedkoper dan een conventioneel werktuig”, zo schat de uitvinder.

Diesel als krachtbron
In 10 seconden heeft het voertuig zich vastgemaakt aan de zaaimachine. Vervolgens moet je handmatig de hydrauliekslangen en elektra aansluiten. Het voertuig wordt door 4 hydromotoren bediend die bijna 360 graden kunnen draaien. Een 4,5 liter 163 pk Cummins motor drijft het geheel aan. Het aansturen van het elektronische gedeelte kostte de uitvinder veel hoofdbrekens.

Hopelijk maakt deze techniek de sector aantrekkelijk voor jongeren. Zij snappen elektronica veel beter

Jongeren trekken
Hoofdreden om met de autonome techniek te startten was voor Beaujot het gebrek aan arbeid. “Het wordt steeds lastiger om geschoolde arbeiders in de landbouw te vinden. Hopelijk maakt deze techniek de sector aantrekkelijk voor jongeren. Zij snappen elektronica veel beter.”

Alhoewel de machine werd geboren op de Canadese prairie denkt de fabrikant dat ook kleine akkerbouwers er voordeel uit kunnen halen. Het werkt namelijk niet aan een groter exemplaar. Bedrijven die capaciteit willen moeten simpelweg meer machines inzetten. Het idee is dat elektronica de machines linkt en laat volgen, net zoals drones dat nu al kunnen. Naast arbeid zijn de kosten een belangrijk argument. Naast personeelskosten stijgen ook andere inputkosten. Robottechniek kan die verlagen, zo denkt DOT.

Meer machines beproeven
Voorlopig kunnen geïnteresseerden alleen nog zaaien met het voertuig, waar een pneumatische Seed Master zaaimachine op is gebouwd. De volgende stap is het zoeken van collega machinebouwers die andere werktuigen willen ontwerpen. Tijdens de productlancering wordt alvast een voorzetje gegeven. Dit jaar worden tests uitgevoerd op het bedrijf van Beaujot met een veldspuit, landrol en overlaadwagen. Hoeveel de machine gaat kosten maakt het bedrijf niet bekend.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden