Homburg Holland, de importeur van Ag Leader gps-techniek, komt met een rtk-gps werktuigbesturing op de markt. Is daar nog ruimte voor in een overvolle markt? Het bedrijf denkt van wel. Daarom is de besturingstechniek voorzien van handig snufjes, speciaal voor Nederlandse akkerbouwers.
Ag Leader viert in 2017 zijn 25-jarig jubileum. Het bedrijf begon met de ontwikkeling en verkoop van opbrengstmeting op maaidorsers. Al vanaf het begin is het aanbieder van gps-technologieën. Met het opheffen van importeur Nagel verwierf Homburg Holland uit Stiens in april 2016 het importeurschap. De kennis en specialisten verhuisden toen mee.
Onmisbaar voor biologisch
Een werktuigbesturing ontbrak lange tijd in het productprogramma van Ag Leader. Dat is een product waar Nederlandse akkerbouwers steeds meer om vragen. Voor biologische bedrijven is het zelfs onmisbaar geworden om nauwkeurig te kunnen zaaien en schoffelen. Vanaf dit voorjaar kan ook Ag Leader een dergelijke oplossing bieden: Smartsteer. Het werktuig wordt via een fusee as, dissel, sideshift of stuurschijf gestuurd.
Op alle terminals
'Smartsteer werkt samen met alle Isobus schermen van Ag Leader. De eis was om alles op één terminal weer te geven. Dat is gelukt', legt productspecialist Geert-Jan Giesberts uit. 'De werktuigbesturing is een doorontwikkeling op onze ploegbesturing. Daarvoor was in de begintijd een extra scherm en PLC vereist. Dat hebben we teruggebracht naar een alles-in-éénoplossing. Overigens betekent Isobus in dit geval niet dat het systeem ook op terminals van andere aanbieders werkt. Daarvoor mist informatie op de Canbus. Het is louter bedoeld om samen te werken met de Isobus-schermen van Ag Leader. Of het nu om de simpele Compass of luxe InCommand 1200 gaat. Het grote 8 of 10 inch scherm heeft de voorkeur, omdat je middels het splitscreen zowel trekker- als werktuigbesturing tegelijk weer kunt geven. Wie met een Isobus gestuurde pootmachine en fronttank werkt kan het systeem probleemloos blijven gebruiken voor alle 3.'
Het systeem werkt met alle terminals van Ag Leader. De voorkeur gaat uit naar het grote scherm, zodat trekker- en werktuigbesturing op één scherm worden weergegeven.
Ontvanger uitwisselen
Om kosten te kunnen besparen vereist het systeem niet dat je een extra ontvanger aanschaft. Het is mogelijk om de bestaande ontvanger van je trekker over te bouwen op het werktuig en andersom. Dat bespaart kosten en maakt het systeem flexibel.
Smartsteer werkt zowel met de enkele GPS6500 als dubbele Paradyme ontvanger. Die laatste is het paradepaardje van Ag Leader. De gyroscoop, die bij andere merken los in de cabine wordt gemonteerd, zit in de zogenaamde dakmodule ingebouwd. Door de dubbele ontvanger weer het systeem altijd wat voor en achter is. Hij kan zien of de trekker gedraaid staat, waardoor vanaf de eerste meter het systeem centimeternauwkeurig is.
Minder sporen dus minder verdichting
'Het systeem heeft 3 automatische functies', legt Giesberts uit. 'In de AB-lijn modus volgt hij de lijn van het werktuig. Voor gedragen werktuigen is er een automatische middenstand. In de volgmodus stuurt het systeem de machine recht achter de trekker bij achteruitrijden. Op de kopakker is het systeem volledig spoorvolgend. Dat betekent minder sporen en dus minder bodemverdichting en steken. Met een druk op de knop bedien je hem handmatig, mocht je hem in een hoek willen steken. Die functionaliteiten zijn uniek. Als chauffeur heb je veel minder omkijken naar de machine. De besturing staat altijd aan. Kleurcodes op het scherm (groen, oranje, rood) geven aan welke modus is geselecteerd.'
Niet bovenover ploegen
Homburg levert de basisset voor een bedrag van 4.000 tot 4.500 euro. De ontvanger, stuurcilinder en stuurhoeksensor zitten daar niet bij. Iedere opbouw is namelijk verschillend. Ook vanuit het buitenland is er interesse. De besturing wordt van Rusland tot Australië verkocht.
Het verkoopprogramma omvat verder de SmartPlough ploegbesturing, SmartControl sectieschakeling en variabele afgifte en SmartLevel kilverbesturing. Alleen een on-land ploegbesturing mist nog. Daar is de werktuigbesturing niet voor geschikt. De eerste aardappelpoters zijn dit voorjaar met Smartsteer uitgerust, na een testseizoen vorig jaar. Ook met schijfbesturing heeft het bedrijf inmiddels ervaring opgedaan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10874402/machine-volgzaam-met-werktuigbesturing][/url]
Neerlands trots SBG heeft dit toch al jaren in het assortiment in verschillende varianten (met of zonder schijf aan je werktuig). Dit artikel lijkt meer op gesponsorde content dan journalistiek maar dat terzijde.
@Niels,
ik ben geen SBG gebruiker, onze loonwerkers rijden er mee en veel collega boeren in de buurt. Onze bedrijfsgrootte, rechte polderkavels en diversiteit aan mechanisatie maken het een lastig rond te rekenen investering. Poten en zaaien in het voorjaar gaat op GPS van de loonwerker, want die kan/komt niet meer zonder.
Vaak staat in een artikel, bijvoorbeeld in de laatste alinea, wat andere bedrijven in dezelfde branche te bieden hebben op een bepaald vlak. In dit geval hoe bijvoorbeeld trimble en sbg dit hebben opgelost.
Ik heb het artikel nog eens gelezen en inderdaad als AG leader gebruiker is het waardevol, ik volg je mechanisatie artikelen altijd met gezonde intresse, een mooie aanvulling in het assortiment aan info dat boerenbusiness gratis biedt.