4x4 specialist Land Rover bouwde voor het Rode Kruis een speciale versie van hun Discovery. Die heeft een drone aan boord die automatisch opstijgt en land. Zelfs onder het rijden. Doel is het search&rescue team een extra paar ogen in de lucht mee te geven. Op menig akkerbouw- of melkveebedrijf misstaat de auto niet. Wat heb je er aan?
‘Project Hero’ zoals de speciale Discovery heet is louter voor het Rode Kruis ontwikkeld door de Special Vehicle Operations (SVO) tak van Land Rover. Vergelijkbaar met James Bonds Q-branch. Een commerciële versie komt er voorlopig niet zegt het merk, dat de auto voor het eerst op de autosalon in Genève aan het publiek laat zien. Halverwege dit jaar gaat het Oostenrijkse Rode Kruis met de auto aan de slag om hem in de praktijk te testen.
Het idee is dat de drone tijdens de rit naar het noodgebied opstijgt en de boel in kaart brengt. Reddingswerkers weten precies waar ze moeten zijn en waar niet. Het dak schuift open, waarna de drone kan opstijgen en weer landen. Magneten houden hem op zijn plek. Speciale software zorgt ervoor dat de drone exact de koers van de auto volgt. Vanaf het dashboard kun je de drone bedienen. Van welk merk die is heeft LR niet bekend gemaakt. Hij weegt 2,7 kilo en kan 5,5 kilo aan accu’s, sensoren en camera’s meenemen. De vliegtijd bedraagt maximaal 20 minuten.
De Discovery is het 3 liter TD6-model. Naast een uitschuifbaar dak en een mega antenne schuift de vloer in je kofferbak uit zodat je hem als werkbank kunt gebruiken. Daar vind je ook een flink scherm om naar de dronebeelden te kijken. Extra ledverlichting, meer montagepunten voor apparatuur en stroomvoorzieningen voor elektrische apparatuur heeft LR ook allemaal ingebouwd.
Het Oostenrijkse Rode Kruis gaat hem minimaal twaalf maanden testen in de Erzberg mijn. Daar bevindt zich een trainingslocatie. Op een agrarisch bedrijf misstaat de Land Rover ook zeker niet. Bedenk je eens: Als boer cross je naar het land, waar je robottrekker al aan het spuiten is. Onderweg stijgt de drone op om een perceel in kaart te brengen, of hij registreert een natte plek waar de spuit omheen moet. Legio mogelijkheden en je hebt een extra paar ogen aan boord die belangrijke plekken in het perceel laten zien waar je anders geen idee van had.
Misschien is het nog handiger om de drone niet vanuit je 4x4 te laten opstijgen maar gewoon vanaf het dak van de trekker. Daar is toch genoeg ruimte voor wanneer een trekkerchauffeur overbodig is. Land Rover is zeker niet de enige met het idee. Eerder al kwam Ford in het nieuws door samen met dronefabrikant DJI drones vanaf een pick-up te laten stijgen. Ook zijn verschillende bedrijven bezig bestelbusjes te ontwikkelen waar vanaf drones uiteindelijk het pakketje bezorgen.
Land Rover startte samen met het Rode Kruis het 'Hero Project'. De drone, die automatisch opstijgt en land onder het rijden, fungeert als extra paar ogen voor het S&R-team.
Misschien is dit wel de meest ideale auto voor de boer. Een drone vliegt over de percelen en detecteert problemen die je vanaf de bestuurdersstoel niet kunt zien.
Ook handig: De uitschuifbare kofferbak-vloer die als werkbank fungeert. Tevens bekijk je hier het beeld van de drone op een groot FPV-scherm.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/10873746/Dit-is-de-auto-die-iedere-boer-moet-hebben]Dit is de auto die iedere boer moet hebben[/url]