DJI is de grootste fabrikant van drones ter wereld. Sinds een jaartje ontwikkelt het zich ook in de agrarische sector met een speciale landbouwdrone: De Agras. Daarvan heeft het naar eigen zeggen inmiddels 3.000 stuks verkocht. Maar Europa, dat is voorlopig een vlucht te ver.
Ondanks dat DJI op de Sima twee Agra MG-1S drones toont zijn ze niet te koop. Dat wil zeggen; je kunt ze wel krijgen maar er is geen Europees land dat toestaat om percelen te spuiten met een spuitdrone. Of daar snel verandering in komt is maar de vraag. Zelfs de Chinezen hebben er weinig hoop op. Zij zien misschien nog een kansje voor de bestrijding van muggen. Iets wat nu met vliegtuigen en helikopters in Frankrijk wordt gedaan. Daarvoor gelden afwijkende regels.
De Agras-drone heeft een 10 liter tankje aan boord waarmee één hectare wordt gespoten. Onder de drone die wij zagen zaten 010 dopjes. De propellors moeten helpen de spuitnevel het gewas in te drijven. Er is ook een app om de bladbedekking te scannen. Die vertelt je of het goed is, teveel of te weinig. Radar onder de drone detecteert de hoogte tot het gewas. De A3-processor is met een dubbel systeem uitgevoerd. Valt de elektronica uit, dan neemt een backup het over.
De drone zelf is van carbon en daarmee bestand tegen water en modder. De spuittechniek oogt zeer basaal. Veel ruimte is er ook niet want anders wordt het geheel te zwaar. Neem de forse accu maar. Die gaat ongeveer 24 minuten mee wat genoeg is voor een hectare. Vooraf meet je percelen in met een RTK station. Ook die levert DJI op aanvraag. Via de besturingsapp plan je een route in en hoeveel waar moet worden gespoten. Is hij leeg, dan keert de drone automatisch terug naar zijn beginpunt. Nadat hij weet waar de perceelsgrenzen liggen vliegt hij zelf zijn rondjes. De controller om zelf te vliegen kennen we al van de hobbydrone Phantom. De videoknop is nu om de spuit in en uit te schakelen. Dat oogt toch een beetje knullig.
Volgens de fabrikant heeft het inmiddels 3.000 drones verkocht sinds vorig jaar. Die doen voornamelijk hun werk boven Chinese rijstvelden, maar ook in andere Aziatische landen. In tien minuten kan een hectare worden gespoten, met ongeveer acht vluchten per dag volgens de fabrikant.
In april van dit jaar volgt een tweede model van de drone. Die heeft onder andere een dubbele pomp en kan waarschijnlijk langer in de lucht blijven met meer vloeistof. DJI ziet het zonnig in, maar niet in Europa.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.