De landbouwtechniek wereld heeft dit jaar twee evenementen om naar uit te kijken. De Sima in Parijs en de Agritechnica in Hannover. 26 februari kunnen techniekliefhebbers weer in Frankrijk terecht. We blikken vast vooruit op wat we kunnen verwachten. In hoeverre houden de grote bedrijven hun kruit droog voor later in het jaar?
Voor de organisatie van de Sima is het een lastige situatie. Want, zijn er wel genoeg grote noviteiten om bezoekers te trekken? De beurs moet het vooral hebben van bedrijven die zich in Frankrijk bevinden of waar het land een belangrijke afzetmarkt voor is. En zelfs dat biedt geen garanties. Ook trekkerbouwers met een fabriek in het land: Kubota, Claas en Massey Ferguson, zijn eerder geneigd nieuws te tonen, al is ook daar de urgentie steeds verder verdwenen. Fabrikanten organiseren liever een eigen persevenement of laten in Duitsland pas het achterste van hun tong zien.
Wat kunnen we in Parijs verwachten? Waarschijnlijk niet louter opvallende trekkers, brede zaaimachines of kippers die nog meer mee kunnen nemen. De meeste innovatie zit hem op het gebied van elektronica. Nieuws ‘beperkt’ zich tot een nieuw type drone, een andere sensor, tablet of software programma. Dat maakt het geheel wel minder spectaculair, maar per definitie niet minder interessant.
Trekkers
Trekkerfabrikanten zitten in een lastig pakket. Moeten ze wachten tot de Agritechnica of in Parijs al een nieuw model tonen? Nu de meeste fabrikanten hun trekkerprogramma hebben aangepast op de laatste emissie eisen droogt ook de lancering van nieuwe modellen op. Ongetwijfelde publiekstrekkers zijn de NH Drive en Case IH autonome trekkers. Beide sleepten een zilveren medaille in de wacht en zijn zeker aanwezig. Dat is een primeur voor Europa. De trekkers waren eerder alleen op de Farm Progress Show te zien. New Holland trekt waarschijnlijk nog meer bezoekers. De overname deal met Kongskilde is rond. Grote kans dat er gele of blauwe werktuigen zijn te zien.
Case IH en New Holland hebben nog een klein nieuwtje om te tonen in Parijs. De vernieuwde T4 en Quantum smalspoortrekkers. Kubota toont de nieuwe M5001. De M7 bouwt het in Dieppe (Fr) en er gaan geruchten dat een zwaardere zescilinder M8 met ZF CVT-transmissie op stapel staat. Gaan de Japanners in Parijs verrassen? Dat geldt ook voor Claas, die zijn trekkers in Le Mans produceert. De Xerion met MTU-motor staat pas voor 2019 op schema. Misschien dat Claas onverwacht met een Tier 4 final Arion 500 en 600 komt? Het is misschien wel de laatste grote trekkerbouwer die niet klaar is voor Tier 4 Final in deze vermogensklasse. McCormick en Landini tonen wel hun Tier 4 exemplaren. Ook JCB zal er met de vernieuwde Fastrac 8000 zijn.
Medaille winnaars
Zoals gezegd wonnen Case en New Holland een zilveren medaille. Ook de gouden medaillewinnaars zijn de moeite waard. Michelin kreeg er een voor hun nieuw type band (Evobib) en ook Trelleborg. Het VIP system combineert het drukwisselsysteem met een band. Zilveren medailles zijn er verder voor de CVT-transmissie van JCB, de elektrische klepelmaaier van Rousseau en het automatisch smeersysteem van John Deere: Smart AutoLube. Eervolle vermeldingen zijn in sommige gevallen ook de moeite van het bestuderen waard. Bijvoorbeeld de 100 procent elektrische Sesam-trekker van John Deere en een nieuw type boomhoogteregeling van Amazone en Horsch op de veldspuit. Bij de eervolle vermeldingen overheerst elektronica: Internet of things, een weerstation, of GPS van Claas, om er een paar te noemen.
Sectiebesturing
De Franse strooierspecialist Rolland toont Roll Control X30. Het gebruikt een Topcon scherm om de sectieafsluiting van breedstrooiers aan te sturen. Bij kunstmeststrooiers komt Bogballe met Calibrator Free. Een gratis app voor Android tablets die secties van kunstmeststrooiers aanstuurt. De app werkt samen met alle W-serie strooiers. Overigens moet je wel een GPS antenne en module aanschaffen.
Kverneland
Er is meer nieuws op strooiergebied. Vanuit Nieuw-Vennep komen meerdere innovaties naar Parijs. Kverneland introduceert er de Tellus Pro Isobus-terminal. De opvolger van de Tellus II. De kast is ogenschijnlijk gelijk echter, er ligt nu een quad core processor in wat hem sneller maakt en 'zwaardere' applicaties laat draaien. Een nieuwe applicatie is de Autodrive RTK-GPS besturing. Ook heeft de Tellus Pro een nieuw capacitief scherm, die het gevoel van een luxe tablet geeft. Bovendien is het beter afleesbaar in de cabine. De terminal kan de sectiebesturing van twee machines tegelijk aansturen en daarnaast de GPS, wat een trekkerterminal overbodig moet maken. Aansturing via spraakherkenning toonde het bedrijf al eerder, maar dat is nu waarschijnlijk uitgekristalliseerd.
Naast het elektronica nieuws toont Kverneland verschillende nieuwe hooibouw- en zaaimachines. Eveneens nieuw is de Vicon RO-XXL Geospread kunstmeststrooier. Die is ook als Kverneland TL-X Geospread leverbaar. Er zijn vier modellen en een high speed model waarbij je bij hogere snelheden kan strooien.
Aardappelen
Voor Nederlandse bezoekers niet onbelangrijk: Wat is er te zien aan aardappelmechanisatie? De meeste Belgische en Franse fabrikanten hebben op de Interpom alles al laten zien. Dat geldt ook voor Grimme, Miedema en AVR. Het zijn vooral de nieuwigheden van 2016 die in Parijs nog eens kunnen worden bekeken.
Precisielandbouw
Wie niet veel heeft met blinkend staal kan beter het Start-Up village bezoeken. Een verzamelplek voor nieuwe elektronica. Met vooral veel Franse bedrijven die precisielandbouw oplossingen aanbieden. ’s Werelds grootste dronefabrikant DJI toont op de beurs hun Agras spuitdrone. Daarmee is het vast niet de enige.
In totaal telt de categorie innovaties op de Sima website 27 pagina’s, van hydrauliekkoppeling tot tablet. Voor elk wat wils dus. De toegang is voor Nederlandse bezoekers gratis. Klik hier om een gratis toegangsbadge aan te vragen. De beurs start zondag 26 februari en loopt tot en met donderdag 2 maart.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10873235/Wat-kunnen-we-verwachten-op-de-Sima-in-Parijs?]Wat kunnen we verwachten op de Sima in Parijs?[/url]