Lancering Agritechnica

Robottrekker Greenbot volgend jaar productierijp

2 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ruim een jaar sleutelde Precision Makers – onderdeel van de Dutch Power Company – aan het ontwerp van de Greenbot. Een autonoom werkende ‘trekker’ en de eerste wereldwijd die op grote schaal commercieel kan worden geproduceerd. Wie geïnteresseerd is in zo’n machine kan zijn chequeboekje meenemen naar de Agritechnica. Daar wordt het uiteindelijke productiemodel gepresenteerd.

Op de Agritechnica wordt het definitieve model van de Greenbot gepresenteerd

Tijdens een grote demonstratie van de DPC bedrijven werd de Greenbot vorig jaar september officieel onthuld in het Brabantse Uitwijk. Aan de Greenbot werken verschillende bedrijven, die allemaal onder DPC vallen. Zo levert Probotiq alle elektronica en wordt hij gebouwd door Conver. Al deze activiteiten zijn gebundeld in een nieuw bedrijf: Precision Makers. Hieronder vallen alle intelligente machines, GPS en Probotiq systemen.

Zoals eerder al aangekondigd zijn er twee versies. Een standaardmodel en een smalspoor. Met die laatste wordt vooral gemikt op gebruik in boomgaarden. Probotiq heeft al veel ervaring om smalspoortrekkers om te bouwen tot autonoom werkende voertuigen. Met de Greenbot wordt definitief gedag gezegd tegen het traditionele trekkerontwerp.

De Greenbot is ontworpen voor een diversiteit aan werkzaamheden in diverse sectoren. Echter, je zult hem het eerste tegenkomen in de groenvoorziening en fruitteelt. Maar, DPC ziet ook mogelijkheden voor de akkerbouw. Het compacte voertuig heeft een laag eigengewicht en zwaartepunt dicht bij de grond. Dat maakt hem ideaal om apparatuur op te bouwen. Bijvoorbeeld een tank voor spuiten en bemesten. Daar wordt momenteel aan gewerkt door de fabrikant.

Greenbot kan volledig autonoom werken via een vooraf bepaalde route. Ook kan hij taken herhalen die je eerst met een gewone trekker hebt ingeprogrammeerd. Dat heet teach & play back, wat tevens met een afstandbediening is in te voeren. Voor boomgaarden kan een vaste route en werkzaamheden worden ingepland. De fabrikant kan op afstand service leveren en de software updaten. Op termijn worden in Europa verschillende servicepunten opgericht. Naar eigen zeggen kan - dankzij de eenvoudige bediening - iedereen met de machine werken.

Greenbot is met een spoorbreedte van 1 of 1,8 meter leverbaar

Onder de kap ligt een 3,4 liter dieselmotor van Perkins of FPT. Die levert 100 pk en drijft het volledig hydrostatische rijwerk aan. Het voertuig is op Adblue (Stage 5) voorbereid. De twee uitvoeringen wijken af in spoorbreedte. Die bedraagt 1 of 1,8 meter. Aan de voorzijde bevindt zich een Cat I hefinrichting. Goed voor 750 kg hefvermogen. Achter is dat een Cat II met 1.500 kg hefvermogen. Op zijn standaardbanden heeft Greenbot 35 centimeter bodemvrijheid. Met een set hogere banden wordt dat iets vergroot. Voor gebruik in de akkerbouw is dat aan de krappe kant.

Veiligheid is één van de belangrijkste punten voor de Greenbot. Dat een onduidelijke wet- en regelgeving voor het inzetten van autonome voertuigen nog ontbreekt scheelt ongetwijfeld voor DPC en biedt mogelijkheden om te experimenteren. Een beveiliging rondom de trekker zet hem direct stil zodra een obstakel wordt gedetecteerd. Je krijgt als ‘chauffeur’ dan een sms melding. In de toekomst hoopt de fabrikant dat Greenbot in dergelijke situaties zelf kan bepalen wat hij gaat doen. Momenteel wordt gewerkt aan een camerasysteem dat 360 graden beeld geeft. Vanaf je computer kun je de machine dan volgen. De GPS techniek – met een geïntegreerde ontvanger in het dak -  werkt tot één centimeter nauwkeurig en is bekende techniek die Probotiq al langer succesvol toepast.

Het productiemodel wordt door DPC op de aanstaande Agritechnica show in Hannover geïntroduceerd. De vanaf prijs bedraagt 120.000 euro, excl. BTW. Het is dan wachten op intelligente machines die met de machine gebruikt kunnen worden. Op dat vlak zullen andere fabrikanten in actie moeten komen. Want, kan Greenbot ook een verstopt spuitdopje herkennen? Of een cultivator die verstopt raakt.

Met de Greenbot tackelen DPC en Precison Makers een aantal punten. Om te beginnen de arbeid, die flink wordt verminderd en dus kosten uitspaart. Ook het lage eigen gewicht is een belangrijk punt. Zeker voor de akkerbouw. In deze sector, samen met de tuinbouw, lijkt de robottrekker vooral handig voor verplegingswerk. Onder andere binnen de biologische sector, waar de mogelijkheid ligt om veel op arbeid te besparen. Een afgesloten perceel is bovendien een relatief veilige omgeving. Dat geldt ook voor de tuinbouw.

Waar je de Greenbot wellicht nog het meeste tegen komt tijdens zijn eerste jaren is de boomgaard. Daar heeft Probotiq reeds veel ervaring met het ombouwen van conventionele trekkers. Het is wel de vraag of een fruitteler graag zijn trekker aan de kant zit voor een robot, waar hij niet meer zelf op kan springen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden