Let op verzekering

GPS diefstal nieuw fenomeen in de landbouw

29 April 2014 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

De afgelopen weken werden agrarische bedrijven opgeschrikt door de diefstal van meerdere GPS-systemen in Noord- en Zuid-Holland en Flevoland. Bij navraag onder leverancier blijkt het ook voor hun een nieuw fenomeen. Gebruikers wordt sterk aangeraden hun verzekering betreffende de GPS te controleren, om niet voor verassingen te komen staan.

Verschillende leveranciers van GPS-systemen laten aan Boerenbusiness weten dat ze sinds enkele weken met diefstal te maken hebben. Het gaat vooral om rtk-gps sets, die van de trekkers worden gedemonteerd. Soms met grof geweld, door de kabels door te knippen, en soms ook netjes losgeschroefd. Het probleem lijkt zich een kleine maand geleden voor het eerst voorgedaan te hebben.

Drie tot vier weken geleden kreeg de Flevolandse en Friese John Deere dealer Greve voor het eerst met de diefstal van een GPS-systeem te maken. In Zuidelijk Flevoland, en later in Gelderland, zijn systemen ontvreemd. Vervolgens berichtte Kraakman Reyneveld, eveneens John Deere dealer, over diefstal in Noord- en Zuid-Holland. Afgelopen weekend sloegen dieven een grote slag in de Noordoostpolder. Op vier plekken in Espel en Nagele zijn systemen van Trimble, SBG en John Deere gestolen.

‘Vorig jaar is één van onze systemen gestolen, plus een complete trekker met opgebouwde gps’, zegt Maarten van Kampen van Trimble importeur Agrometius. ‘De diefstal van deze systemen lijkt een nieuw fenomeen. Misschien omdat nu pas wordt gerealiseerd wat de waarde is.’ Wanneer gebruik wordt gemaakt van een VRS-netwerk, zoals bijvoorbeeld Agrospin of MoveRTK, kan het systeem door middel van het gps-signaal terug worden gevonden. De dataverbinding vindt namelijk via een internetsignaal plaats. Wordt er op een basisstation gereden dan is het correctiesignaal (radio signaal) eenzijdig en kan Agrometius het systeem niet meer traceren.

Bij SBG Precision Farming is het wel mogelijk een systeem terug te vinden. Dit is echter niet gemakkelijk en hiervoor moet het systeem wel uitgerust zijn met een modem. Voor gebruik in het buitenland is dit bijna altijd het geval. Voor het lokaliseren moet de kast wel langere tijd aanstaan. Via roaming kan de fabrikant de locatie dan achterhalen. Iets wat de telefoonprovider nooit zal doen. Het is dan alleen de vraag wat je met deze informatie kunt. Grote kans dat de politie het systeem niet zal achterhalen. Zeker niet wanneer die ver in Oost-Europa rondrijdt.

‘Een systeem van ons is eigenlijk heel ongunstig om te stelen’, zegt Robert Sleutel van SBG Precision Farming. ‘Voor ons systeem moet je in het buitenland altijd ondersteuning vanuit Nederland hebben en bovendien inloggen. Een gestolen systeem kunnen we waarschijnlijk wel lokaliseren. Mede omdat we een kleine bedrijfsstructuur hebben en snel kunnen handelen.’ Het is voor SBG de eerste keer dat een systeem is gestolen. Gelukkig was de gebruiker wel verzekerd en hebben de dieven verder geen schade aangericht.

In de praktijk blijkt dat de verzekering van GPS-systemen weleens onduidelijkheden oplevert. Navraag leert dat de meeste verzekeraars een opgebouwd systeem standaard niet meeverzekeren. ‘Deze valt onder de categorie accessoires en moet apart in de polis worden genoemd en verzekerd’, zegt Adri Witlox, hoofd agrarisch bureau bij Achmea (Interpolis). ‘Wat de kosten bedragen is afhankelijk van de aanschafprijs van het systeem.’

De praktijk leert dat dit voor een rtk-gps systeem bij Interpolis ongeveer 40 tot 50 euro per jaar is. Schaf je een nieuwe trekker aan die af-fabriek met gps wordt afgeleverd, met een geïntegreerd beeldscherm, dan moet je bij Interpolis dit toch apart meeverzekeren. Voor het verzekeren van de trekker wordt namelijk uitgegaan van een standaard uitrusting.

Wie zijn trekkers bij Univé heeft verzekerd moet er ook voor zorgen dat het GPS-systeem apart is meeverzekerd. Is deze echter af-fabriek gemonteerd dan valt deze wel binnen de polis. Wat de meerkosten hiervan zijn is niet bekend. Overigens vergoedt Univé gestolen geluidsinstallatie of cd’s uit de trekker wel, met een maximum bedrag van 700 euro. Wie de kleine lettertjes van de polis er goed op naslaat kan tevens lezen dat bij een totaal verlies, wanneer de trekker volledig wordt afgeschreven, niet alleen het voertuig maar ook de accessoires eigendom worden van Univé. Zij hebben vervolgens het recht deze aan andere partij toe te wijzen.

Aegon, waar onder andere de polis van tractorverzekering.nl is ondergebracht, meldt in de polisvoorwaarde dat ‘bijzondere constructies’ apart moeten worden meeverzekerd. Is het GPS-systeem niet opgegeven, dan vergoedt Aegon maximaal 2 procent van de netto aanschafwaarde.

Wordt er toch een GPS-systeem gestolen, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, doe dan altijd aangifte bij de politie. Dit kan tegenwoordig zeer gemakkelijk digitaal. Zorg er daarom voor dat alle serienummers vooraf bekend zijn. Eventueel kan uw leverancier hier ook bij helpen. Wanneer een systeem is gestolen, licht dan ook altijd de leverancier in. Zorg ervoor dat de fabrikant op de hoogte is van de diefstal.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Leonardo 29 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10849406/GPS-diefstal-nieuw-fenomeen-in-de-landbouw]GPS diefstal nieuw fenomeen in de landbouw[/url]
Dat wordt dan weer ambachtelijk rechtrijden.
erik 29 April 2014
vlaggetjes stelen ze niet
Luuk 30 April 2014
Erg veel hebben ze er niet aan. De meeste systemen zijn volgens mij te blokkeren zo gauw ze gestolen worden.
roteregflevoklei 30 April 2014
Het dievengilde probeert waarschijnlijk met deze diefstal weer op het rechte pad te geraken
Frits Flits 30 April 2014
Oja Luuk en hoe gaan ze dat doen dan?
de GPS satellieten de lucht uitschieten met een PETfles raket ?

Alle gekheid op een stokje maar voor de duidelijkheid;

GPS modules zoals in een telefoon of in een navigatiesysteem bepalen de locatie op basis van de positie van de GPS satellieten.
De communicatie naar buiten wordt gerealiseerd door een andere verbinding (mobiele dataverbinding/WIFI) iets wat zeker niet altijd beschikbaar is bij GPS-SYSTEMEN en bijna wel altijd beschikbaar zijn in bijvoorbeeld een mobiele telefoon.

Met andere woorden: Het op afstand uitzetten van een GPS ontvanger is alleen mogelijk zodra er een internetverbinding gekoppeld is en gebruikt wordt door de GPSontvanger.

Het voordeel van het laatste kan ook gebruikt worden om de dieven te traceren zoals dat gedaan wordt bij "FIND MY IPHONE/IPAD/IPOD" van Apple.

doei
Nic 7 December 2015
www.yourgpsguard.com
Vind je machine terug.

Niet afhankelijk van een stroombron
tot 10 jaar met 1 batterij
goede App en Web-Portal
Inmiddels ruim 10.000 gebruikers
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden