Eerste ervaringen zeer positief

Britse boer verjaagt duiven met drone

18 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het verjagen van ongedierte uit gewassen is een strijd die menig boer bezighoudt. In Nederland hebben we een ganzenprobleem en in Groot-Brittannië zijn het vooral duiven die veel schade aanrichten in koolzaad. De Engelse akkerbouwer Richard Maddever bouwde zelf een drone om de beesten van zijn percelen te jagen.

Richard Maddever beboert, samen met zijn vader, zo’n 800 hectare in het oosten van Engeland. Het bouwplan bestaat uit graan, koolzaad en suikerbieten. De 160 hectare koolzaad moet in het voorjaar dagelijks worden gemonitord om schade door duiven te voorkomen. Daarom bouwde Maddever zelf een drone die, met behulp van gps, de percelen afvliegt en de duiven met lichtsignalen en een sirene verjaagt. De eerste bevindingen zijn positief. Maddever gebruikt een F550 UAV van fabrikant DJI. Dit is een van de grootste aanbieders van UAV’s voor consumenten, pro-sumers en professionals.

De F550 is alleen een frame. Iets wat het ‘flywheel’ wordt genoemd. Hiervoor moet je zelf de motoren, zender en alle andere onderdelen aanschaffen. De DJI F550 is een hexacopter. Een drone met zes propellers. Een beetje handige boer kan de drone zelf opbouwen, denkt de akkerbouwer. Je hoeft de verschillende onderdelen alleen vast te schroeven en een aantal draden vast te solderen. Op zijn drone heeft hij een simpel waypoint gps-systeem gemonteerd. De totale kosten schat Maddever op 1.000 pond, zo’n 1.200 euro.

De UAV werd vooral aangeschaft om duiven mee te verjagen. Vooral hoeken in het perceel zijn gevoelig voor schade van duiven en wild. Iedere dag vliegt de drone, minimaal één keer, over alle stukken. De actieradius bedraagt 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de windsnelheid. Hopelijk wordt dit snel verbeterd. Betere accu’s zijn inmiddels onderweg. Voor het verjagen van de duiven heeft de drone op het bedrijf van de Maddever’s al voldoende nut. ‘We rijden geen sporen meer in het land, maken geen rotzooi in de winter en het is veel efficiënter’, zegt hij. ‘Knalapparaten en vuurwerk zijn de meest gebruikte methodes. Omwonenden zijn hier niet blij mee. De drone is veel stiller en werkt sneller.’

Ondertussen onderzoekt Maddever meer werkzaamheden voor de drone. Momenteel doet hij proeven om duist op te sporen in percelen. ‘Het idee is om luchtfoto’s van het perceel te maken en vervolgens een filter gebruiken om het infraroodlicht op te pikken dat duist reflecteert. Het is een proef maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.’

Alhoewel de drone zijn werk goed doet is Maddever nog niet tevreden. ‘Eigenlijk hadden we voor een grotere UAV moeten kiezen, die een zwaardere lading mee kan nemen. De kosten liggen wel flink hoger. Zo’n 2.000 tot 3.000 pond. Wat we nu met de drone doen is half voor de lol en half serieus. Ik geloof echt dat dergelijke apparaten in de toekomst veel gaan betekenen voor ons als boeren. De techniek is nog lang niet volwassen, maar de mogelijkheden zijn er. Daarom wil ik nu al instappen."

Maddever drone2_klein.jpg
De engelse akkerbouwer Richard Maddever assembleerde zelf deze DJI F550 drone met zes rotors. Het voornaamste doel is om duiven te verjagen op hun 160 hectare koolzaad maar de Engelsman is inmiddels op zoek naar meer functionaliteiten.

Maddever drone1_klein.jpg
Onder de drone hangen twee Led-lampen en een sirene. Deze werken automatisch met tussenpozes. Het verjagen van de duiven gaat tot nu toe prima. Maddever heeft geen ervaring met andere vogels, zoals bijvoorbeeld ganzen. De vliegtijd bedraagt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Maddever drone3_klein.jpg
Volgens de boer kan iemand die handig is met een soldeerbout de drone wel in elkaar zetten. Het frame, de motoren, zender, gps-ontvanger en andere onderdelen moet je los kopen en zelf opbouwen. Met de gps-module worden vooraf waypoints vastgesteld voor de percelen zodat het vliegen automatisch gaat. In vijf minuten tijd kan Maddever 120 hectare afvliegen.

Maddever drone4_klein.jpg
Naast het verjagen van vogels wil Maddever de drone in gaan zetten om duist in kaart te brengen. Hier een luchtfoto van duist na een gewas suikerbieten. Met een infraroodcamera is duist op te sporen. Maddever ziet de drone vooral als hobbyproject maar denkt wel serieus na over zijn toepassingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Peter Post 19 Maart 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/tech/artikel/item/10846596/Britse-boer-verjaagt-duiven-met-drone]Britse boer verjaagt duiven met drone[/url]
Met het verjagen van ganzen zijn al goede ervaringen opgedaan in Canada. Zie http://www.nutech.nl/gadgets/3556584/drones-ganzen-en-meeuwen.html
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden