Eigen foto

Ruwvoertour Veldbonen - week 35

Oogst veldbonen laat goede opbrengsten zien

30 Augustus 2022 - Jesse Torringa

Zowel de winter- als zomerveldbonen zijn geoogst en de opbrengsten zijn relatief goed. Opvallend is dit seizoen het oogstmoment en de afrijping van de veldbonen, zo valt te merken in de Boerenbusiness Ruwvoertour. Hoe verliep de oogst en hoe hebben de melkveehouders de teelt ervaren?

Over het algemeen is het een relatief goed groeiseizoen geweest voor veldbonen. In diverse regio's zijn dit jaar zeer goede opbrengsten behaald, maar op andere plekken heeft de opbrengst flink te lijden gehad van de droogte. De spreiding in opbrengst is dan ook groot. Ook kwam de oogst van zomerveldbonen vlak achter die van winterveldbonen aan.

Zo zijn begin augustus de winterveldbonen geoogst op het bedrijf van melkveehouder Sander Vijverberg in Strijen (Zuid-Holland). Het resultaat was goed: De definitieve opbrengst kwam uit op 7.850 kilo per hectare.  De opbrengstpotentie van winterveldbonen ligt normaal tussen de 5,5 en 8 ton per hectare. Die van zomerveldbonen is wat lager met 4,5 tot 6,8 ton per hectare. Ook had Vijverberg 4,5 hectare aan zomerveldbonen staan, maar de opbrengst was lang niet zo goed als bij zijn winterveldbonen schatte hij eerder al in. De opbrengst kwam uiteindelijk uit op 5.600 ton per hectare. De oogst van de zomerveldbonen kwam kort achter de winterveldbonen aan, doordat het gewas erg snel afrijpte. Volgend seizoen is er weer ruimte voor 9,5 hectare winterveldbonen in het areaal.

Het afrijpen van de zomerveldbonen ging in Wapse (Drenthe) ook erg snel. Er werd verwacht pas in september te gaan oogsten, maar dat gebeurde 22 augustus al. "Door de weersomstandigheden is het afrijpen heel snel gegaan. Het is zo'n drie weken eerder klaar dan verwacht", vertelt melkveehouder Robert Welhuis. Het aantal kilo's per hectare is niet gewogen maar Welhuis schat het op een prima opbrengst wat betreft zomerveldbonen. Wel zat er wat onkruid tussen de veldbonen: "De bonen waren mooi droog met de oogst, maar er zat ook wat onkruid tussen het gewas, waardoor de bonen een beetje vochtig werden. Vervolgens hebben we ze een aantal dagen in de sleufsilo gehad, zodat ze voldoende droog in de schuur kwamen". 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden