De eerste tweede snede is alweer met keurige cijfers gemaaid in de Boerenbusiness Ruwvoertour. De komende weken staan weer in het teken van de winning van de tweede ronde aan gras. Wat is de analyse van de eerst gemaaide tweede snede?
Na een regenachtige periode met groeizame temperaturen zijn de eerste percelen weer klaar voor de tweede snede. Frank Rooker, melkveehouder in Aartswoud (NH), heeft de aftrap gegeven. Op 25 mei is hij aan het einde van de middag begonnen met maaien. "Het gras stond er prima op", aldus een tevreden Rooker. Hieronder in de afbeelding de gemeten hoogte van het gras.
De grashoogte is bepaald op een ruime 28 centimeter. Om te bepalen hoeveel kilo droge stof er staat, wordt de volgende formule gebruikt: (aantal centimeters-stoppelhoogte) x 164. Voor de stoppellengte wordt 7 centimeter gebruikt. Dus (28-7) x 164 = 3.444kg droge stof per hectare.
Verschil in jaren
Hieronder in de tabel de waarde van de analyse van het vers gras monster van de tweede snede van 2022. Maar ook de analyse erbij van de tweede snede van 2021.
Frank Rooker in Aartswoud (NH) 2e snede 2022 | Frank Rooker in Aartswoud (NH) 2e snede 2021 | |
Droge stof | 18.4 | 21 |
VEM | 945.5 | 955 |
Suiker | 112.2 | 80 |
NDF | 523.5 | 439 |
Eiwit | 173.4 | 203 |
Ruw as | 98.4 |
De uitslag van 2022 is een nette uitslag, met een iets lagere suikergehalte maar wel met een hoger eiwit. In vergelijking met het eiwit van 2021 met 203, kan 2022 met 173.4 hier nog niet aan tippen. In 2021 is het suikergehalte 80, wat dit jaar juist weer hoger is met 112.2. De NDF is daarentegen dit jaar wel een stuk hoger. Het verschil wordt ook gedeeltelijk verklaard door de momenten van maaien. In 2021 is pas half juni de tweede snede gemaaid, tegenover 25 mei dit jaar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.