Voor het derde jaar op rij organiseert Boerenbusiness de Ruwvoertour. Ook dit jaar volgen wij 10 melkveehouders door heel Nederland in hun beslissingen omtrent het winnen van ruwvoer. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. In dit vijfde deel: Bert Wissels uit Hengelo (Gld).
In de Gelderse bossen van Hengelo onderneemt de altijd optimistische Bert Wissels. Zijn melkveehouderij is een pachtbedrijf, waar de familie Wissels al geruime tijd boert. Naast het werk op de boerderij is Wissels ook betrokken bij het dorp en staat hij op zondagochtend als het even kan aan de aftrap voor een pot voetbal. Wissels doet dit jaar voor het tweede jaar mee aan de Boerenbusiness Ruwvoertour. De interactie met de andere melkveehouders bevalt hem goed en is leerzaam om te zien hoe andere bedrijven de teelt van ruwvoeders als gras en snijmaïs aanpakken.
Wissels is zelf geïnteresseerd in het telen van eigen krachtvoer als veldbonen en voederbieten. "Voor mij is de doelstelling om zoveel mogelijk te melken uit ruwvoer. Informatie hierover uitwisselen met andere telers is dan ook een verrijking voor mijn bedrijf". Naast het zelf telen van voedergewassen, doet Wissels ook aan weidegang en stalvoedering. "Met name het najaarsgras geeft veel meerwaarde om te stalvoeren".
Bert Wissels melkt 120 koeien met 35 kalveren en 35 pinken. In totaal bewerkt hij 66 hectare grond, waarvan 52 hectare gras, 11 hectare maïs en 2,5 hectare voederbieten. De productie ligt op 9.000 liter met 4,70% vet en 3,65% eiwit. De actuele rassenkeuze voor gras is Havera 4, rode klaver voor de weidepercelen en Havera 4, witte klaver voor de maaipercelen. Voor maïs viel de keuze het afgelopen jaar op LG 31.205 en de Emmeleen. Wissels is gecharmeerd van het Stay Green effect van Lima Grain. De grondsoort is zand met overgangen naar rivierklei.
De ondernemer omschrijft zich zelf als een experimentele melkveehouder, die graag dingen uitprobeert. Dit geldt zowel voor zijn koeien, bedrijf en gewassen. Zo heeft Wissels sinds 2007 een voerrobot die naar eigen smaak is aangepast, hij heeft zelf veldbonen geteeld en heeft een stationaire bietensnipperaar/reiniger voor het voeren van de voederbieten. Volgens Wissels moet zijn bedrijf in balans zijn, waarbij hij het grootste gedeelte van het werk zelf kan doen. De voerrobot bood hem hierin uitkomst. "Ik heb ook wel nagedacht over een melkrobot, maar dan heb ik helemaal geen structuur meer in mijn werkdag". Hiermee doelt Wissels op dat hij graag met projecten bezig is. Zonder de dagelijkse verplichting van twee keer daags melken, valt die structuur helemaal weg. Dat gaat al gauw tot in de late uurtjes door. "Het boer zijn is mijn leven", zegt Wissels daarop.
Mede door het techniekbedrijf wat de broer van Wissels jarenlang heeft gehad, hebben zij op het bedrijf veel dingen naar eigen smaak kunnen inrichten. Het meest opvallend is de voerrobot die in 2007 uit Finland is geïmporteerd en vervolgens in de stal is ingebouwd. "De voerrobot was gemaakt voor de Finse melkveehouderij. Het voer wat daar wordt gevoerd, is anders dan hier in Nederland. Hierdoor hebben wij de robot aangepast aan de Nederlandse voeders. Wij zijn eigenlijk pioniers in de voerrobot. Er zijn bedrijven die de voerrobot techniek van vandaag bij ons hebben afgekeken." Door de voerrobot kon Wissels de oorspronkelijke 2+2 stal vergroten naar een 3+2 stal, omdat het voer pad smaller werd. Het jongvee liep toen der tijd nog bij een op fokker. Later is de stal verlengd, zodat de 140 melkkoeien, droge koeien en jongvee allemaal bij de boerderij kon lopen.
Wissels is zijn hele loopbaan als melkveehouder al fan geweest van het voeren van voederbieten. "Helaas was het in het quotumtijdperk niet aantrekkelijk om het nog te voeren. Maar toen deze eenmaal was afgelopen, ben ik er direct weer mee begonnen. Het is niet alleen de plus op de gehaltes en het krachtvoer van eigen land verbouwen. Ook hebben voederbieten een geweldige plus op de gezondheid van de koeien. De dierenarts moedigde het idee om voederbieten te gaan voeren aan, omdat ook hij weet hoe gezond het voor de koeien is". De bietensnijder werkt op de hydrauliek van de trekker. "Kwestie van drie slangen en je kunt beginnen" zegt Bert. De bieten gooit hij vervolgens in een bak die voor de stal staat. Deze brengt het vervolgens in de mengkuip van de voerrobot die op de andere foto te zien is.
Naast de voederbieten heeft Wissels het afgelopen jaar ook veldbonen verbouwd. De veldbonen worden op het moment nog niet gevoerd, maar Wissels heeft er goede hoop op dat het een positief effect met zich mee brengt. Het aankomende jaar gaat Wissels ze niet zelf verbouwen, maar hij laat dit door een akkerbouwer bij hem in de buurt doen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.