Shutterstock

Ruwvoertour Gras

Eerste graskuilen geven verrassend beeld

16 September 2021 - Redactie Boerenbusiness

Het grasseizoen 2021 blijft bij velen nog lang in het geheugen als een extreem en nat jaar. Het maken van de juiste beslissing heeft bij sommige melkveehouders voor stressvolle dagen gezorgd. Vaak veranderden de weerberichten wanneer de knoop net was doorgehakt. Wat doet dit met de kwaliteit van de kuil?

In de Boerenbusiness Ruwvoertour kijkt Leo Tjoonk, teamleider ruwvoer bij Agrifirm, alvast voorzichtig terug op dit bewogen groeiseizoen. Door de samenwerking met Eurofins ziet Tjoonk duizenden verschillende kuilen voorbij komen. "Het gemiddelde van alle bemonsterde kuilen is best goed. Zo wordt er gemiddeld ongeveer 920 VEM behaald en valt het ruweiwitgehalte ook nog wel mee. De verschillen zijn dit jaar echter groot.''

Waar die verschillen vandaan komen, is niet gemakkelijk te verklaren. Het resultaat van bijvoorbeeld de eerste snede is niet per definitie afhankelijk geweest van de maaidatum. "Een verlate eerste snede hoeft niet perse slecht te zijn. Dit hangt ook samen met hoe het inkuilproces gelukt is", aldus Tjoonk.

Om te bepalen of het inkuilproces goed gelukt is, kijken we naar de NH3-fractie, suikers en de PH-waarde. Bij een NH3-fractie van hoger dan 9 en bijna geen suikers, is de kuil nog niet stabiel en daardoor erg broeigevoelig bij het losmaken. Ook de PH-waarde moet laag genoeg zijn voor een stabiele kuil. Hierbij wordt gestreefd naar een waarde beneden de 4,5.

Maak de balans op van het ruwvoer
Nu de stalperiode nadert wordt het tijd om te kijken naar de kwaliteit van het ruwvoer. Op die manier kan worden bepaald welke producten er moeten aangekocht om een goed winterrantsoen te maken. Tjoonk adviseert hierbij om als eerst te kijken naar het droge stofpercentage van de kuilen. "Zijn de kuilen nat, dus beneden de 30%, kijk dan naar droge en bestendige aanvullingen in het rantsoen. Als er vooral veel droge kuilen zijn, neem dan een aanvullend voer die natter en onbestendiger is."

De koe vertelt het uiteindelijke verhaal. Dit is een veelgebruikte kreet, maar laat dit jaar wederom zien waarom dit zo belangrijk is. "Pens fermentatie is het belangrijkste meetinstrument. Om deze te beoordelen, is de pensvulling, mestscore en algemene uitstraling van de koe belangrijk. Is een van deze drie niet naar wens? Pas dan aan waar nodig of vraag om advies."

Geef het tijd
De eerste kuilen worden inmiddels gevoerd en laten volgens Tjoonk soms ook een verassend beeld zien. Kuilen die op papier maar 850 VEM lijken te hebben, kunnen in de praktijk toch nog mee vallen. Vooral doordat de groei van het gras dit jaar anders is gelopen is dan de voorgaande 3 jaren. "Door de snelle en makkelijke groei van het gras is de celwandstructuur anders dan die van voorgaande jaren. Voor de koe is de celwand makkelijker af te breken en komen de nutriënten beter en gemakkelijker vrij dan bij het gras uit voorgaande jaren. Deze celwanden waren slechter verteerbaar, omdat het gras toen last had van de droogte. Dat is dit jaar geen probleem geweest'', aldus Tjoonk. "Geduld en kleine aanpassingen zijn belangrijk om tot een optimaal rantsoen te komen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Achtergrond Agribusiness

Nieuwe topman Agrifirm weet hoe je 'hard melkt'

Nieuws Voer

Agrifirm haalt ervaren zuivelrot binnen als CEO

Analyse Ondernemen

Nieuwe CEO Agrifirm staat voor radicale keuzes

Nieuws Ondernemen

CEO Dick Hordijk gaat weg bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden