Agrifoto

Ruwvoertour Maïs

Goede maïs vraagt om goede voorbereiding

2 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Weliswaar later dan de afgelopen jaren, maar de maïsoogst is aanstaande. Na maanden van zorg en aandacht is het nu zaak het gewas netjes in de kuil te krijgen. Met een goede voorbereiding kun je veel problemen rondom de oogst voorblijven.

Het is misschien een open deur maar in de praktijk zien Leo Tjoonk van Agrifirm en Jan Rootheart van Limagrain toch elk jaar weer knelpunten voorbijkomen die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Dus hierbij een aantal tips om de oogst goed en soepel te laten verlopen.

Datum prikken
Als duidelijk wordt wanneer de maïs rijp is en gehakseld kan worden, neem dan contact op met de loonwerker om een datum te prikken. Zeker dit jaar met grote verschillen in rijpheid tussen de percelen zal de planning voor de loonbedrijven een uitdaging worden. Voordeel is wel dat niet alle maïs tegelijk rijp is.

Hoe eerder de loonwerker weet wanneer je wil hakselen, des te beter kan hij daar rekening mee houden en verschuiven kan altijd nog. In de praktijk proberen loonwerkers vaak klanten die bij elkaar in de buurt zitten achter elkaar te plannen. Rijpheid van de maïs en niet de loonwerker zou leidend moeten zijn bij het bepalen van de hakseldatum. In goed overleg is hier vaak veel mogelijk.

Schoon werken
Een schone kuilplaat of sleufsilo is belangrijk om te voorkomen dat eventuele problemen uit de kuil van vorig jaar in de nieuwe pit terechtkomen. Vergeet ook niet het erf schoon te houden. Het is zonde als schimmelsporen of bacteriën van voerresten op het erf via de banden van de maïswagens alsnog in de nieuwe maïskuil terecht komen.

Het is ook handig als het afdekmateriaal klaar staat, zodat de kuil snel afgedekt kan worden. Als er aardappelpersvezel, stoomschillen of een ander product over de maïskuil gaat, zorg dan dat het tijdig beschikbaar is en op een schone en goed bereikbare plek ligt.

Kwaliteit
Als de hakselaar in het land staat, is het belangrijk om de hakselkwaliteit te controleren. Voor de loonwerker kan het bijvoorbeeld verleidelijk zijn de korrelkneuzer iets minder strak af te stellen om de capaciteit op te voeren en gasolie te besparen. Overleg met de chauffeur van de hakselaar of het resultaat naar tevredenheid is of niet en wat eventueel verbeterd kan worden. Vergeet niet dat je als veehouder de rekening krijgt en daar goed werk voor verlangt.

Kijk ook gedurende de dag of de kwaliteit goed blijft. Bijvoorbeeld op een ander perceel, door veranderende weersomstandigheden of bot wordende messen kan het hakselresultaat veranderen. Op percelen waar water gestaan heeft is het raadzaam een wat langere stoppel te laten staan. Aan de onderkant van de plant zit vaak wat modder of grond. Dat is ongewenst in de kuil en zorgt ook nog eens voor snelle slijtage van de hakselmessen.

De prijs van het maïshakselen is een belangrijke factor, maar verlies de kwaliteit van het werk niet uit het oog. De snijmaïs is een investering die op de meeste bedrijven een flinke waarde vertegenwoordigt. Tijdens de oogst op het laatste dubbeltje besparen valt op de langere termijn vaak duurder uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden